ΠΟΛΙΤΗς

.............. Καλοκαιρινές μέρες και νύχτες ...........................Ιστοσελίδα για κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα......... .........................................Ιούνιος 2018...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

πολίτης //ουσιαστικό // κάτοικος πόλης που έχει πολιτικά δικαιώματα, ελεύθερος πολίτης |με γεν. |αντ. του ἰδιώτης |αντ. του ξένος 2. συμπολίτης |φρ. ἀγαθός πολίτης, χρηστὸς πολίτης, αντ. κακὸς πολίτης, πονηρὸς πολίτης |φρ. φύσει, γένει πολίτης=από τη γέννησή του ελεύθερος πολίτης |φρ.ποιῶ ή ποιοῦμαι τινά πολίτην=πολιτογραφώ, δίνω σε κπ. τα δικαιώματα ελεύθερου πολίτη Β. |το ουσ. ως επίθ. αυτός που ανήκει στην πόλη //Βασικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μετάφραση [Translate]


Το περιστέρι της Ειρήνης, Pablo Picasso // για τον Άνθρωπο, την ειρήνη στον κόσμο, λέμε όχι στους πολέμους και στη βία από άνθρωπο σε άνθρωπο ...make love not war - κάντε έρωτα όχι πόλεμο....
Οι Λαϊκοί Αγώνες για μια ανθρώπινη κοινωνία σήμερα- αλλά και την απελευθέρωση της Χώρας μας από την τρόικα και το ΔΝΤ είναι συνέχεια του Εθνικό-απελευθερωτικού Αγώνα του 1821...αλλά και του 1940...

Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013

Συγκλονίζει η αυτοκτονία Τζιανή στη Λάρισα - «Εύχομαι το αίμα μου να γίνει ποτάμι και να σας πνίξει»Συγκλονίζει όχι μόνο την κοινωνία της Λάρισας αλλά και όλη τη χώρα, η αυτοκτονία την Πέμπτη το πρωί, του Νίκου Τζιανή, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του, πέφτοντας από τον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας όπου διέμενε. 
Ακόμα περισσότερο, συγκλονίζει όμως και η επιστολή που άφησε πίσω του, με την οποία εύχεται σε όλους όσοι έφεραν σε αυτή την κατάσταση τον ίδιο αλλά και τον ελληνικό λαό «το αίμα του να γίνει ποτάμι και να τους πνίξει».

____________________

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013

Η εφορία κατάσχει σπίτι ανέργου για 1.677 ευρώ!!!

Ο άνεργος ζει στο σπίτι χωρίς ρεύμα με τα δύο παιδιά του εδώ και 7 μήνες!!!!! 


Μετά την απόπειρα κατάσχεσης σπιτιού ανέργου για χρέη κάτω των χιλίων ευρώ από την ΕΥΔΑΠ, κατάσχεση που δεν έγινε μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, σήμερα η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει την κατάσχεση από την εφορία σπιτιού άνεργου μεταλλεργάτη για χρέος 1.677 ευρώ (με τις προσαυξήσεις 2.173 ευρώ). 

Το ποσό του χρέους προέρχεται από ένα πρόστιμο της τροχαίας, από το φόρο εισοδήματος και το χαράτσι. 
 Σύμφωνα με την εφημερίδα, το δημόσιο προχώρησε πριν από τρεις ημέρες σε αναγκαστική κατάσχεση του σπιτιού του μεταλλεργάτη, ο οποίος είναι πατέρας δύο παιδιών και άνεργος εδώ και τρία χρόνια.
 Η Δ’ ΔΟΥ Πειραιά ορίζει μάλιστα με την πράξη καθορισμού χρεών που έγινε στις 25 Ιουνίου, ως «πρώτη προσφορά» το ποσό των 70 χιλιάδων ευρώ. 
Ο μεταλλεργάτης χρωστά το σπίτι στην τράπεζα ενώ αυτός και η οικογένεια του είναι χωρίς ρεύμα εδώ και 7 μήνες.

 Πηγή: www.lifo.gr

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ: ΕΚΚΕΝΩΣΤΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ!Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΑΝΟΧΗ ΔΗΜΑΡ ΑΝΕΛΑΒΕ ΠΑΡΑΥΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟ ΡΟΛΟ!
ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ! Απειλές προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ εκτόξευσε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για να εκκενώσουν το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή, προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «σε συνέχεια της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών για την προσωρινή λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, η κυβέρνηση προχωρά στον προσδιορισμό των 2.000 αναγκαίων θέσεων για την λειτουργία του μεταβατικού φορέα». Ταυτόχρονα, επιχειρεί να φέρει τους εργαζόμενους προ τετελεσμένων γεγονότων, ανακοινώνοντας ότι έχει ήδη δώσει εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος να καταβληθούν 2 μηνιαίοι μισθοί στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου της ΕΡΤ, ως πρώτη δόση έναντι της συνολικής αποζημίωσης
Στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου θα καταβληθεί ένας μισθός, μέχρι να υπάρξει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής και υπολογισμός τυχόν υπολοίπων, ενώ οι εργαζόμενοι κατηγοριών ΠΕΘ, Ειδικών Συμβούλων και Μετακλητών Υπαλλήλων δεν θα λάβουν αποζημίωση».
Στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου θα καταβληθεί ένας μισθός μέχρι να υπάρξει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής και υπολογισμός τυχόν υπολοίπων, ενώ οι εργαζόμενοι κατηγοριών ΠΕΘ, Ειδικών Συμβούλων και Μετακλητών Υπαλλήλων δεν θα λάβουν αποζημίωση. Τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ στην ALPHA ΕΜΠΟΡΙΚΗ Τράπεζα.


ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ

Αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν μπροστά στις κυβερνητικές απειλές εμφανίζονται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απευθύνουν κάλεσμα σε εργατικά συνδικάτα και μαζικούς φορείς για προσέλευση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.
Αυτήν την κρίσιμη ώρα, είναι αυτονόητο χρέος όλων μας να ενισχύσουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ, πυκνώνοντας τις γραμμές του αγώνα, ώστε οι ωμοί εκβιασμοί της κυβέρνησης να πέσουν στο κενό ! 

_____________
iskra.

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

Βόλος: Σιγεί μετά από 65 χρόνια η ΕΡΑ Βόλου
Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, λίγο μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ, πολίτες του Βόλου, εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων, αλλά και τοπικών συλλόγων και οργανώσεων, άρχισαν να συγκεντρώνονται στις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Βόλου. Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις και στη Μαγνησία από το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Οι πολίτες που παρέμειναν για αρκετές ώρες στο χώρο του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού –που επί 60 και πλέον χρόνια κράτησε ψηλά την σημαία της αντικειμενικής ενημέρωσης- καυτηρίαζαν την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης και τόνιζαν πως ο «ξαφνικός θάνατος» της ΕΡΤ είναι πλήγμα στη Δημοκρατία.

«Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Ούτε η Χούντα δεν έκλεισε τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Από νωρίς το μεσημέρι εκπρόσωποι της πόλης, εκπρόσωποι φορέων, απλοί πολίτες εξέφραζαν με δημόσιες δηλώσεις τους την αντίδρασή τους στην απόφαση της κυβέρνησης και «τα εμπαθή» -όπως τα χαρακτήριζαν αρκετοί- λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά την επίσημη ανακοίνωση του κλεισίματος της ΕΡΤ.
Το Δίκτυο της ΕΡΑ Θεσσαλίας είχε τα τελευταία χρόνια συνεχή και έγκυρη ενημέρωση από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα – καθημερινά- σε πανθεσσαλικό επίπεδο. Η πολυφωνία χαρακτήριζε την παρουσία του στο δημόσιο λόγο της ενημέρωσης.
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Βόλου είναι από τους παλαιότερους της χώρας. Ιδρύθηκε το 1948 και όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί σε ένα παραδοσιακό ξύλινο σπιτάκι «την παράγκα», όπως την αποκαλούν οι βολιώτες. Εκτοτε δεν σίγησε ποτέ. Η απόφαση της κυβέρνησης τώρα «φιμώνει» μία από τις ελάχιστες ελεύθερες και αδέσμευτες φωνές της τοπικής και περιφερειακής ενημέρωσης.
Η ΕΡΑ Δίκτυο Θεσσαλίας και ο τοπικός σταθμός εκπέμπουν συνεχώς πρόγραμμα με δηλώσεις εκπροσώπων φορέων της Μαγνησίας και πολιτών. Πολλές και οι γραπτές ανακοινώσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Βόλου (20 συνολικά άτομα) δηλώνουν αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν την «παράγκα» την περιουσία του τοπικού Ραδιοφώνου και ζητούν να ανακληθεί η απόφαση της κυβέρνησης.

Ο Δήμαρχος Βόλου
Ο Πάνος Σκοτινιώτης τονίζει πως «το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αποτελεί πλήγμα στη Δημοκρατία, την πολυφωνική ενημέρωση και τον πολιτισμό.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου τονίζει τα ακόλουθα: «Η απόφαση της κυβέρνησης, και μάλιστα με συνοπτικές και αυταρχικές διαδικασίες, για κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απόλυση των εργαζομένων σε αυτή, αποτελεί σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία, την πολυφωνική ενημέρωση και τον πολιτισμό.
Όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου μόλις χθες αποδέχθηκε πρότασή μας και εξέδωσε ψήφισμα ενάντια στην κατάργηση ή συγχώνευση νομικών προσώπων των Δήμων, ιδιαίτερα σε τομείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και διαχείρισης δημόσιων κοινωνικών αγαθών, δεν περιμέναμε ότι η κυβέρνηση είχε ήδη αποφασίσει να σιγήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και τον ελληνικό λαό.
Στεκόμαστε ιδιαίτερα στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΑ στην περιφερειακή ανάπτυξη και τη στήριξη της ελληνικής περιφέρειας. Ειδικά για το Βόλο, το κλείσιμο του ιστορικού ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης μας, με τη μεγάλη παράδοση στην αντικειμενική πληροφόρηση και την ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων και της πολύπλευρης δράσης της τοπικής κοινωνίας, αποτελεί οδυνηρή εξέλιξη.
Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι αξιώνουν από την κυβέρνηση να μην επιμείνει στην απόφασή της και στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στην ΕΡΤ, που δεν έχουν καμία σχέση με όσα φαινόμενα σπατάλης και κακοδιαχείρισης καταγγέλλονται. Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της ΕΡΤ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα να είναι η μοναδική, ίσως, χώρα του κόσμου χωρίς δημόσια ραδιοτηλεόραση».


Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας
Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας αναφέρει:

Το απόγευμα της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα ρίξει το σήμα της ΕΡΤ τα μεσάνυχτα, χωρίς να διευκρινίσει αν και πότε θα ξαναλειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση. 2.656 εργαζόμενοι απολύονται. Χωρίς ντροπή, σαν να πρόκειται για το δικό τους μαγαζί, αποφάσισαν και πράττουν αυτό που μόνον χούντες έχουν επιβάλλει. Η 19η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που φιμώνει την δημόσια ραδιοτηλεόραση, μαζί και τους περιφερειακούς σταθμούς, και αυτόν του Βόλου, πρέπει να γίνει η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι για τον ελληνικό λαό, που τον θέλουν αποπροσανατολισμένο και έρμαιο στα συμφέροντα της διαπλοκής. Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι πράξη ενάντια στην πολυφωνία. Είναι επίσης θέμα Δημοκρατίας. Την θυσιάζουν, μαζί με τους εργαζόμενους σε αυτήν, στον μνημονιακό βωμό, νομίζοντας ότι είναι εύκολη λεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαγνησίας στέκεται στο πλευρό των εργαζόμενων που αντιστέκονται με τον τρόπο που γνωρίζουν καλύτερα: τα μικρόφωνά τους είναι το όπλο τους ενάντια στην καταστροφική πολιτική που ασκεί μια κυβέρνηση που άλλα έταξε κι άλλα κάνει.

Που εφαρμόζει το «δόγμα του σοκ», σήμερα στην ΕΡΤ κι αύριο σε όλους μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαγνησίας καλεί όλους τους πολίτες να σταθούν στο πλευρό των εργαζόμενων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που πετιούνται στον δρόμο με μια παράνομη και αντισυνταγματική απόφαση, απαιτώντας ταυτόχρονα το δικαίωμά τους στην αντικειμενική και ποιοτική ενημέρωση και στον πολιτισμό.
Απαιτώντας επίσης το δικαίωμά τους να ζουν σε μια χώρα με δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτός ο αγώνας, αν το πιστέψουμε και το θελήσουμε, μπορεί να βάλει φραγμό στην πολιτική της διεθνούς και της εγχώριας τρόικας.
Ως εδώ και μη παρέκει

Η Μ. Χρυσοβελώνη
Σχολιάζοντας την σημερινή δημοσίευση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το προσωπικό των ΝΠΙΔ του Δημοσίου και την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για το κλείσιμο της ΕΡΤ, η αναπλ. Γραμματέας της Κ.Ο, Τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης και Βουλευτής Μαγνησίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μαρίνα Χρυσοβελώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Για ακόμη μια φορά η Συγκυβέρνηση επέδειξε σήμερα πολιτική δειλία. Από την μια είδαμε την δημοσίευση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία παρακάμπτει τη Βουλή προκειμένου να απολύσει με υπουργικές αποφάσεις εργαζομένους των καταργούμενων/συγχωνευόμενων δημόσιων επιχειρήσεων. Από την άλλη μεριά ακούσαμε τα κλαψουρίσματα του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το σημερινό κλείσιμο της ΕΡΤ.
Θυμίζω εδώ ότι με νόμο του (άρθρο 66 του ν.4002) το ίδιο το ΠΑΣΟΚ τον Αύγουστο του 2011 είχε προγράψει οριστικά την ΕΡΤ με τρόπο ρητό, ο οποίος δεν άφηνε καμία αμφιβολία για τις πραγματικές προθέσεις της τότε μνημονιακής κυβέρνησης.
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ απλώς κλαψουρίζει και κρύβεται πίσω από τον κ. Σαμαρά για να κοροϊδέψει την κοινωνία. Το μόνο που καταφέρνει έτσι ο κ. Βενιζέλος είναι να επιβεβαιώνει την απόλυτη αδυναμία του, οδηγώντας το ΠΑΣΟΚ στην οριστική εξαφάνιση.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Σαμαρά θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έκλεισε την δημόσια ραδιοτηλεόραση, δωρίζοντας παράλληλα άδεια εκπομπής πανελλαδικής εμβέλειας στον Γιώργο Καρατζαφέρη για το ιδιωτικό του κανάλι!».

Το ΚΚΕ
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από το Γ. Λούμα μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και τον Απ. Νάνο μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και Δημοτικό Σύμβουλο Βόλου βρίσκονται στο κτίριο της ΕΡΑ στον Αγ. Κωνσταντίνο για να μεταφέρουν την έμπρακτη αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους εργαζόμενους, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμό της ΕΡΤ.

ΤΟ Ε.Κ. Βόλου

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου καλεί την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης και να βάλει τέλος σε αυτή την επιζήμια, για την ΕΡΤ και τους εργαζόμενούς της, σεναριολογία. Στην παρούσα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, τα ζητήματα ενημέρωσης και επικοινωνίας έχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία και ενδιαφέρον για τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους και τον Έλληνα φορολογούμενο, που πληρώνουν για να έχουν μια ελεύθερη και αντικειμενική δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία.
Θεωρούμε την Κρατική Τηλεόραση και τους εργαζόμενους σε αυτήν έναν Οργανισμό, ο οποίος πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και να αναπτύσσεται για το καλό των πολιτών και όχι των κρατικών και κομματικών μηχανισμών, προωθώντας τις δημοκρατικές αρχές της ισότητας στην πρόσβαση, της πολυφωνίας και της ενημέρωσης. Το ΕΚΒ συνεχίζει να υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΡΤ, και τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι.

Το ΠΑΜΕ
Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών αποτελούμενη από τους Κώστα Στεργίου, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Μαγνησίας, Χρυσούλα Τασολάμπρου, μελος του Δ.Σ. του Σωματείου Επισιτισμού, Καρυδάκη Εύη και Τσαλούχα Θεόδωρο, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και άλλοι συνδικαλιστές, μαζί με εργαζόμενους των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, βρίσκονται στο κτίριο της ΕΡΑ Βόλου για να εκφράσουν τη συμπαράσταση του ταξικού κινήματος στους εργαζόμενους της ΕΡΤ απαιτώντας να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση για το κλείσιμο – ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει την κυβέρνηση που με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αποφάσισε επιδιώκει το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και φορέων. Μεταξύ αυτών κινδυνεύει με κλείσιμο και η ΕΡΤ. Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης και αντεργατικής απόφασης θα είναι η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όλων των δημόσιων φορέων. Να μην σκύψουν το κεφάλι. Να μην τρομοκρατηθούν. Να οργανώσουν τη πάλη τους, την αντίσταση τους απέναντι στην πολιτική που τους πετάει στο δρόμο και στον καιάδα της ανεργίας

Ο Κ. Πουλάκης
Με αφορμή το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ, που ανακοινώθηκε σήμερα, ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, βρέθηκε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, συμπαραστεκόμενος στους εργαζόμενους που αντιδρούν, και έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ, που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά σήμερα από την κυβερνητική τρόικα, μόνο με την περίοδο της Χούντας μπορεί να συγκριθεί. Η φίμωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, το κλείσιμο των δομών και των υπηρεσιών της, που έφερναν υψηλής ποιότητας ενημέρωση, ψυχαγωγία και πολιτισμό σε κάθε άκρη της χώρας, αποτελεί ανεπανόρθωτο πλήγμα για την ίδια τη δημοκρατία. Η απάντηση πρέπει να είναι πάνδημη και δυναμική. Οι δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, οι εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός, τα κτήρια, το αρχείο και το σύνολο των ενημερωτικών, πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων της ΕΡΤ αποτελούν κοινό κτήμα όλης της ελληνικής κοινωνίας. Δεν θα επιτρέψουμε να φιμωθούν ούτε να παραχωρηθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα, φίλους και διαπλεκόμενους με το σάπιο και καταρρέον πολιτικό σύστημα. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και όλων των πολιτών που διεκδικούν ένα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, πηγή αντικειμενικής και ανεξάρτητης ενημέρωσης και πολιτισμού».

Ο Κ. Καρτάλης
Ο πρ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης δήλωσε: «Η απόφαση της διακοπής λειτουργίας, ουσιαστικά της κατάργησης της ΕΡΤ αποτελεί μνημείο αυταρχισμού και περιφρόνησης στους θεσμούς, στους εργαζομένους, στο δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης, στο κράτος δικαίου. Είναι άλλο πράγμα ο εξορθολογισμός της ΕΡΤ ώστε να λειτουργεί χωρίς να δημιουργεί παθητικό στη χρήση της και άλλο πράγμα ο τελεσιγραφικός «ξαφνικός» θάνατος της. Η ανικανότητα της Κυβέρνησης, και ειδικότερα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να υλοποιήσει την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα κινητικότητας αλλά και τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων που θα απομάκρυναν αυτούς που πραγματικά θα έπρεπε, δηλαδή τους επίορκους, οδηγεί με αδιανόητη ευκολία σε μία τραγική εξέλιξη για 2650 οικογένειες. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία οι Υπουργοί αποκτούν το δικαίωμα να κλείνουν φορείς του Δημοσίου με μία υπογραφή πρέπει άμεσα να ανακληθεί.»


Ο ΠΣΑΤ

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Δε νοείται σοβαρό και δημοκρατικό κράτος χωρίς δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία. Το κλείσιμο της ΕΡΤ θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα, πέραν των χιλιάδων εργαζομένων που χάνουν την δουλειά τους, στην ενημέρωση και τη δημοκρατία.
Ο όποιος εξορθολογισμός απαιτείται όπως επικαλείται η κυβέρνηση μπορεί να γίνει με την δημόσια ραδιοτηλεόραση να λειτουργεί.
Ο ΠΣΑΤ καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει το «λουκέτο» στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και να κρατήσει ανοιχτή την ΕΡΤ την οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός και έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Καλεί όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο και όλους τους έλληνες πολίτες να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Η Ενωση Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας 
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και τον αγώνα που δίνουν ώστε να μην επιτρέψουν να σιγήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως προβλέπουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Η απόφαση της για «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ, δεν πρόκειται να περάσει. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας καταγγέλλει την πρωτοφανή ενέργεια της τριτοκομματικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ με πράξη νομοθετικού χαρακτήρα, καταφέρνοντας σοβαρό και πολύπλευρο πλήγμα στη λειτουργία της δημοκρατίας.

Κύριος εκφραστής της απαράδεκτης από όλες τις πλευρές ενέργεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και «συνάδελφος μας!!!»  Κεδίκογλου, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες εμφανιζόταν και διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ.
Σήμερα στο «διάγγελμα» του μίλησε για σκάνδαλα και ατασθαλίες χωρίς να παραθέσει ούτε ένα στοιχείο, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Τονίζουμε πως ενδεχόμενο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αποτελεί τεράστιο πλήγμα στη δημοσιογραφία στην ελεύθερη έκφραση, τον πολιτισμό και στερεί από τους πολίτες το δικαίωμά τους σε αξιόπιστη, ισορροπημένη κι πλουραλιστική ενημέρωση.
Δυστυχώς η σημερινή Κυβέρνηση θα περάσει στη ιστορία ως η Κυβέρνηση που προσπάθησε να καταστήσει την Ελλάδα μέσα σε μια μέρα τη μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν θα έχει δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Σημειώνεται ότι σήμερα στις 11.30 το πρωί στα γραφεία της Ενωσης Συντακτών στο Βόλο θα γίνει συνάντηση των δημοσιογράφων με την διοίκηση της Ενωσης Συντακτών.

_____________________

Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

Το παρόν πωλείται....

γράφει ο Μάρκος Δεληγιάννης 


Οι μέρες της Λαμπρής μας άφησαν βιαστικά, χωρίς προειδοποίηση καμιά, χωρίς κάποια ενδιάμεση φάση. Έτσι, αθόρυβα, σαν το πέταγμα της μέλισσας από λουλούδι σε λουλούδι, χάθηκαν στου χρόνου το μονότονο τραγούδι. Μόλις που προλάβαμε της Πασχαλιάς τα μοσχομύριστα άνθη ν’ αγγίξουμε. Πόσο γρήγορα πέρασαν φέτος οι μέρες της Λαμπρής! Να! έτσι στριμωγμένες μέσα στην ερημιά της αργίας. Σπρωγμένες από τον χείμαρρο που τις καταδίωκε. Συντρίμμια ονείρων, παιάνες και ύμνοι, ρόγχοι και τάματα, στίχοι οδυρόμενοι, κατρακυλούν απ’ τον λόφο της ελπίδας και καταλήγουν στο βάραθρο του ολοκληρωτισμού. Η κνίσα των θυσιαστηρίων – όπου βέβαια, στήθηκαν τέτοια - ανακατεμένη με υπολείμματα αρωμάτων - απομεινάρια της δάνειας λάμψης ανέμελων ημερών – με μουσικές ασυνάρτητες, βελάσματα κινητών, σπαράγματα λόγων, ανέστια βλέμματα, αφήνουν πίσω τους ένα μυρμήγκιασμα, μια ανατριχίλα, για την πτήση χωρίς πυξίδα, για την πτώση την ηχηρή και οδυνηρή.

Αλήθεια, πόσο μας κούρασε ο φετινός χειμώνας. Οι βοριάδες λιγοστοί. Η ομίχλη, σκαρφαλωμένη στα παράθυρα, στις πόρτες, μας απομόνωνε απ’ τον έξω κόσμο. Ο φόβος ροκάνιζε τη σκέψη, σαν του τάφου τα σκουλήκια, κι εσένα, Χριστέ μου, πάλι σε ξεχάσαμε, σ’ αφήσαμε ξανά, μόνο, ανυπεράσπιστο μες’ την αρένα, να χλευάζουνε την οδύνη σου Ρωμαίοι μισθοφόροι. Στεφάνι αγκαθωτό να σου πλέκουν, καρφιά να σφυρηλατούν στ’ αμόνια της κόλασης. Κατασπαραγμένο το κορμί σου, πάλι σε σταυρό θα μαρτυρήσει. Χαίνουσες πληγές τα μάτια σου, το τέλος θα εκλιπαρούν. Αδάκρυτος ο στεναγμός σου θ’ αντηχήσει. Και στου σταυρού τα ριζά, οι καλοσιδερωμένοι εκατόνταρχοι, αδηφάγοι, ακόρεστοι, πάντα οι ίδιοι, το βιός σου βάζουνε σε μοιρασιά. Αδίσταχτοι, ακόμα και της Άνοιξης το μυρωμένο αγέρι, του νερού το ανέμελο τραγούδι, της πευκομάνας τη δροσιά – όλα – θέλουν να τα εκποιήσουν. Στείλανε, μάλιστα και εντολή σε διαφημιστές τρανούς – αυτούς, τους καλοθρεμμένους πολυλογάδες της τηλεόρασης - πίνακες φανταχτερούς να κατασκευάσουνε, με χρώματα έντονα και επιγραφές τεράστιες, να διατυμπανίζουν, πως ετούτος εδώ ο τόπος βγαίνει στο σφυρί. Το παρόν πωλείται! Τόσος πόνος, τόσο αίμα, τόσες ελπίδες! Και να, πάλι τα φαντάσματα του παρελθόντος, ρίχνουν τη σκιά τους απειλητική στην ύπαρξή μας, στο βιός μας. Πάντα οι ίδιοι συμβολαιογράφοι, κραδαίνουν τα αιματοβαμμένα συμβόλαια του θανάτου, υπογεγραμμένα από έγκριτους αρχιδικαστάδες, που παίζουν στα δάκτυλα το δίκαιο το διεθνές. Μας απειλούν, Χριστέ μου, πως όλοι εμείς της γης οι ταπεινοί, αν δεν συμμορφωθούμε, αλίμονο, οι κλητήρες οι δικαστικοί και οι ραβδούχοι που τους ακολουθούν δεν χωρατεύουν. Όποιος του νόμου το γράμμα παραβεί, με αυτούς αντιμέτωπος θαρθεί. Θεέ μου, τόσες μάχες, τόσα όνειρα, κι όμως οι φορές που σταυρώθηκες και σταυρωθήκαμε μαζί σου, αμέτρητες. Τι κι αν είμαστε ένοχοι ή αθώοι. Ίσως να φταίνε, λαθεμένοι χειρισμοί ή πάλι οι χάρτες που δείχνανε ψεύτικες συντεταγμένες. Κι όμως, κολυμπήσαμε θαρραλέα, αιμάτινους ωκεανούς. Δεν μας έλειψε η τόλμη, το πείσμα. Πάντα βρίσκαμε ένα νησί παρθένο και εκεί φτιάχναμε πρώτα απ’ όλα ένα καρνάγιο και μαστορεύαμε το καινούργιο μπάρκο. Ένα όμορφο καραβόσκαρο, καλοτάξιδο, άνετο την ουτοπία ζωντανή να μεταφέρει από λιμάνι σε λιμάνι. Καπετάνισσα η ελπίδα, τιμονιέρης, το όνειρο, ώσπου ν’ αντικρύσουμε της Ιθάκης τις ακτές. Όμως, πάντα κάποιος ύφαλος θρυμμάτιζε το πλοίο και η Ιθάκη παραμένει απόμακρη. Άραγε οι θεοί λιποτάκτησαν; Κι εσύ, Χριστέ- Λαέ, αφουγκράζεσαι στρατιές νεκρών λέξεων να χλευάζουν την αλήθεια. Νοιώθεις πόσο ανήμπορες είναι οι λέξεις να συνθέσουν της παραφροσύνης την συμφωνία, καθώς αυτή ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σου. Στέκεσαι μπροστά στις ανοχύρωτες εστίες των προγόνων σου, στο μισογκρεμισμένο σπιτικό σου. Ατενίζεις τους πραίτορες που επιδεικνύουν θριαμβικά κατάλογο μακρύ, φτιαγμένο από λογιστάδες έμπιστους, με όλα τα υπάρχοντά σου. Διάλεξαν, βέβαια, τα πιο προσοδοφόρα.
 Γέμισαν οι πλατείες τελάληδες, που με πειθώ περίσσια, διαλαλούσαν, το γενικό ξεπούλημα. Τρεχάτε! Λιμάνια, αεροδρόμια, ξενοδοχεία κατασκευασμένα με μεράκι, γιατί θα φέρανε του Ξένια Δία το όνομα. Κάμπινγκ, κτήματα, χωράφια, πηγές ιαματικές απ’ τους θεούς προικισμένες. Σπίτια που κτίστηκαν για να θρονιάζεται η γνώση και η περίθαλψη. Όλα διαλεγμένα. Αφρός. Πάρτε τα. Περίοδος εκπτώσεων. Α, να μην ξεχνάμε και το πολυθρύλητο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και του Άγιου Κοσμά τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
 Μην συνωθήστε, έχει για όλους! Όσο για σένα Χριστέ – Λαέ πάλι ετοιμάζουν την εκτόπισή σου. Σωρός οι πέτρες, το ασπροντυμένο εκκλησάκι σου. Η εικόνα σου θρυμματισμένη. Το ανηφόρι της προσφυγιάς πάλι σε προσμένει. Της Ρώμης οι εντολοδόχοι θαρρούν πως με τη βία θα σταματήσουν το χείμαρρο της οργής σου. Επιστρατεύουν τους δασκάλους. Οι αρχιερείς της υποκρισίας χύνουν δάκρυα κροκοδείλια για τους άμοιρους τους μαθητές. Όμως «Στο βάθος/ του ορίζοντα/ένα αβάφτιστο/ τσεκούρι/ αιωρείται / πάνω απ΄ τον /εικοστό πρώτο αιώνα/ και προσμένει ανάδοχος (*Άνθιμος Μιαούλης Επανατένιση). 

Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Α.Ε. Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τρίπολη 04/06/2013


Προκαλεί ο ΠΟΚΑΣ.
Δεν θέλει να παραδεχτεί ότι οι εργάτες στο εργοστάσιό του δεν είναι δούλοι. Τους θέλει να δουλεύουν χωρίς ωράριο, με μισθούς κάτω από 18 ευρώ μέσα στα σκουπίδια, με απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς αξιοπρέπεια.
Όμως θέλει δεν θέλει τα πράγματα δεν είναι όπως πέρσι. Οι εργάτες οργανώθηκαν στο σωματείο, έβγαλαν με αρχαιρεσίες, και τη βούλα του δικαστικού αντιπροσώπου, τους εκπροσώπους τους, τη ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Τα παραπάνω, που προβλέπει και η αστική νομοθεσία, δεν διαπραγματεύονται, αλλά επιπλέον έχουν αποφασίσει ότι θα παλέψουν για δουλειά με δικαιώματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Αυτό το ταξικό μίσος οδηγεί τον ΠΟΚΑ σε νέα παράνομη απόλυση του συναδέλφου μας και μέλους της ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.
Καλούμε την εργοδοσία να πάρει πίσω και αυτή την απόλυση και τις άλλες πριν δύο μήνες.
Δεν μπορεί την ώρα που απολύει να προσλαμβάνει καινούριους.
Δεν μπορεί να έχει επιδοτούμενους εργάτες από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή να μην πληρώνει μισθούς και μεροκάματα από την τσέπη του, αλλά να τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι της χώρας, και αυτός να κάνει απολύσεις.
Δεν μπορεί να είναι μέσα στην παρανομία και να αντιμετωπίζει τους εργάτες σαν σκουπίδια.
ΠΑΡΤΕ ΟΛΟΙ μέρος στην 24ωρη απεργία για το εργοστάσιο του ΠΟΚΑ που αποφάσισε το Σωματείο και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας (με θλιβερή εξαίρεση τον θλιβερό Μπρουμά) την Παρασκευή 7 Ιούνη με αιτήματα:
·       Να σταματήσουν οι άδικες και αυθαίρετες απολύσεις
·       Την επαναπρόσληψη των απολυμένων.
·       Κατώτερα όρια αποδοχών, το κατώτερο ημερομίσθιο και ο κατώτερος μισθός να είναι στο ποσό των 33,54 ευρώ και 751,41 ευρώ αντίστοιχα.
·       Να δίνεται προκαταβολή ύψους 250€ στις 15 κάθε μήνα και η εξόφληση των αποδοχών να πραγματοποιείται μέχρι την 3η εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα.
·       5ημερη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή με 8 ώρες εργασία την ημέρα.
·       Να γνωστοποιείτε το πρόγραμμα εργασίας από την προηγούμενη εβδομάδα και οι βάρδιες να είναι κυλιόμενες
  • Να είναι ουσιαστικός ο ρόλος του τεχνικού ασφάλειας και του ιατρού εργασίας και να έρχεται σε επαφή με τους εργαζόμενους και το σωματείο. Να χορηγήσετε τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας που απαιτούνται για την κάθε θέση εργασίας (γάντια, φόρμες, παπούτσια, μάσκες, κράνη, κλπ.) και αφορούν στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.
  • Να γίνεται η πληρωμή των υπερωριών, νυχτερινών και αργιών σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Το Δ.Σ. του Σωματείου