ΠΟΛΙΤΗς

.............. Καλοκαιρινές μέρες και νύχτες ...........................Ιστοσελίδα για κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα......... .........................................Ιούνιος 2018...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

πολίτης //ουσιαστικό // κάτοικος πόλης που έχει πολιτικά δικαιώματα, ελεύθερος πολίτης |με γεν. |αντ. του ἰδιώτης |αντ. του ξένος 2. συμπολίτης |φρ. ἀγαθός πολίτης, χρηστὸς πολίτης, αντ. κακὸς πολίτης, πονηρὸς πολίτης |φρ. φύσει, γένει πολίτης=από τη γέννησή του ελεύθερος πολίτης |φρ.ποιῶ ή ποιοῦμαι τινά πολίτην=πολιτογραφώ, δίνω σε κπ. τα δικαιώματα ελεύθερου πολίτη Β. |το ουσ. ως επίθ. αυτός που ανήκει στην πόλη //Βασικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μετάφραση [Translate]


Το περιστέρι της Ειρήνης, Pablo Picasso // για τον Άνθρωπο, την ειρήνη στον κόσμο, λέμε όχι στους πολέμους και στη βία από άνθρωπο σε άνθρωπο ...make love not war - κάντε έρωτα όχι πόλεμο....
Οι Λαϊκοί Αγώνες για μια ανθρώπινη κοινωνία σήμερα- αλλά και την απελευθέρωση της Χώρας μας από την τρόικα και το ΔΝΤ είναι συνέχεια του Εθνικό-απελευθερωτικού Αγώνα του 1821...αλλά και του 1940...

Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

Η φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων και η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης

  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  

ypourgeio_ygeias

Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ
ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Μετά την κατακραυγή που έχει ξεσηκώσει το θέμα των πάνω από τρία εκατ.ανασφάλιστων πολιτών, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει μέτρα για την φαρμακευτική περίθαλψη τους.
Εδώ ξεκινάει ένα “μαθηματικό παράδοξο” : Διατηρεί σταθερό τον προϋπολογισμό για την φαρμακευτική δαπάνη στο 1,9 δις €. Στο πρώτο εξάμηνο τον έχει ήδη υπερβεί κατά 150 εκ. € εντάσσει μέσα σε αυτόν για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 τη δαπάνη για τους ανασφάλιστους που θα είναι 100 εκ.€.
Πως μπορεί να γίνει αυτό;

1. Στους ανασφάλιστους εντάσσει όλους τους ανασφάλιστους έλληνες πολίτες και μετανάστες με χαρτιά.
Οι χωρίς χαρτιά δεν υπάρχουν.
2. Οι ανασφάλιστοι θα πληρώνουν τη συμμετοχή τους όπως οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι. Μια συμμετοχή που είναι δυσβάσταχτη ήδη για τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους και που συνεχώς αυξάνεται. Η συνταγή γράφει συμμετοχή 0 ή 10 ή 25% αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη. Κάθε φάρμακο έχει λιανική τιμή (ΛΤ)και ασφαλιστική τιμή(ΑΣ).
Η συμμετοχή αναφέρεται στην ασφαλιστική τιμή. Τη διαφορά ανάμεσα σε ΛΤ και ΑΤ την πληρώνει ο ασθενής συν ένα ευρώ ανά συνταγή. Αυτό ισχύει είτε το φάρμακο είναι γενόσημο είτε πρωτότυπο
Ένα παράδειγμα:
Crestor 40mg, αντιλιπιδαιμικό φάρμακο, με συμμετοχή 25%.
ΛΤ : 21,73                     AT : 8.42
Η διαφορά τους είναι : 13,31
Το 25% του 8,42 είναι 2,11 
Τέλος έχουμε 1 ευρώ ανά συνταγή.
Άρα ο ασθενής πληρώνει : 13,31 + 2,11 + 1 = 16,42
Το ταμείο πληρώνει : 21,73 – 16,42 = 5,31
Πόσο είναι η συμμετοχή;

3. Με το πλαφόν στη συνταγογράφηση που υποχρεώνει τον γιατρό να χορηγεί φάρμακα συγκεκριμένου ποσού σε κάθε ασθενή ανάλογα με την ειδικότητα.
Την Παρασκευή 25/7,το συμβούλιο της Επικράτειας αποφάσισε την κατάργηση του πλαφόν στη συνταγογράφηση.
Θα το δεχτεί η κυβέρνηση;

4. Mε βάση την νέα υπουργική απόφαση ο φαρμακοποιός υποχρεούται να εξηγήσει για την κάθε δραστική ουσία ξεχωριστά πιο είναι το πιο φτηνό αντίγραφο και να δώσει αυτό, αλλιώς θα υποστεί σοβαρές κυρώσεις. Αν ο ασθενής επιμείνει για ακριβότερο φάρμακο πληρώνει τη διαφορά και υπογράφει σε συγκεκριμένο σημείο. ΄Ολα αυτά ελέγχονται και ταξινομούνται από την ΗΔΙΚΑ. Εδώ μπαίνει ένα ερωτηματάκι: Αφού πληρώνει ο ασθενής και όχι το ταμείο, γιατί πρέπει να φακελώνεται κιόλας;
Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι αν όλα αυτά είναι ιατρική ή μπακαλική.

5. Aκόμη 120 φάρμακα εκτός συνταγογράφησης με υπουργική απόφαση Βορίδη.
Τα ΜΗΣΥΦΑ(μη συνταγογραφούμενα φάρμακα) έφτασαν τα 1310.Όπως καταλαβαίνετε έτσι γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται η εξυγίανση των ταμείων καθώς θα μειώνονται τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και ο ασθενής-άνεργος χαμηλοσυνταξιούχος κλπ θα πρέπει να πληρώνει από τη τσέπη του(πως;) το φάρμακο.
Πάντως ανασφάλιστος δεν θα είναι.

6. Μείωση ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.
Με τις νέες ρυθμίσεις το μέσο ποσοστό κέρδους πάει στο 14,7%.Είναι κλιμακωτό, που σημαίνει στα φτηνά φάρμακα το ποσοστό είναι μεγαλύτερο, στα ακριβά είναι μικρότερο(φτάνει μέχρι το 2%).
Μη ξεχνάμε, συνεχώς καινούργια φάρμακα μπαίνουν στην αγορά, φάρμακα που είναι και ακριβότερα, άρα το προαναφερθέν μέσο ποσοστό μικραίνει. Διατηρείται κατάστημα με τέτοιο ποσοστό κέρδους και ελεύθερο ωράριο; Όταν οι πρόεδροι των φαρμακευτικών συλλόγων είπαν στον υπουργό Βορίδη ότι έτσι μας κλείνετε, απάντησε ότι η τρόικα θέλει να κλείσουν 6 χιλ. φαρμακεία.
Έτσι όμως η πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη.

7. Με βάση το Ν.4270/2014 και την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 1753/28/06/2014 :
Οι συνταγές των ανασφάλιστων θα καταχωρούνται σε ξεχωριστό κωδικό από τις υπόλοιπες του ΕΟΠΥΥ. Θα είναι σαν άλλο ταμείο. Θα κατατίθενται μαζί με τις άλλες, αλλά σε αυτοτελή φάκελο και δικό τους τιμολόγιο. Θα θεσπιστούν ειδικές εκπτώσεις, ειδικά περιθώρια κέρδους και rebates.

Αυτές οι συνταγές μόλις ξεκίνησαν. Από Σεπτέμβρη θα έχουν ουσιαστική κίνηση. Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή τους θα είναι για τον Δεκέμβρη. Πρώτα βέβαια θα θεσπιστούν οι ειδικές ρυθμίσεις όπως έχει αποφασιστεί, ώστε το ποσοστό κέρδους να είναι μηδαμινό.
Τον Δεκέμβρη όμως θα έχει χρήματα ο ΕΟΠΥΥ όταν παραμένει με αυτό τον άθλιο και ελλειμματικό προϋπολογισμό; Δεν σας φαίνονται πολύ ύποπτα τα περί ξεχωριστών παραστατικών και ειδικών συνθηκών;
Με όλα αυτά όμως λύνεται το παράδοξο του πράγματος.
Η “κοινωνική πολιτική” της κυβέρνησης γίνεται στις πλάτες των φαρμακοποιών αλλά και των ίδιων των ασθενών ασφαλισμένων και μη.

ΥΓ. Επισυνάπτουμε ενδεικτικά κάποιες πρόσφατες συνταγές στις οποίες φαίνεται η μετακύλυση του κόστους της αγοράς φαρμάκων στους ασθενείς.
Συντονιστικό Κοινωνικών Ιατρειών – Φαρμακείων Αττικής
ceb81-1cebcceb7ceb4ceadcebd
ceb82-1
sintagi1-1
sintagi2-1
sintagi3-1
sintagi4-1
sintagi5-1
sintagi6-1
sintagi7-1
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)
Ιστοσελίδα http://www.mkiellinikou.org Email mkiellinikou@gmail.com

Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014

Είναι η δικαιοσύνη το αποκούμπι του λαού;

Ιστορίες καθημερινής τρέλας στην... Ευελπίδων


Γράφει η δικηγόρος Νίκη Αραμπατζή
φωτογραφια δικηγορικου (1)
Νέος Δικηγόρος και σπεύδεις να καταθέσεις το δικόγραφο, στο οποίο έχεις αφιερώσει άπειρες ώρες για να το συντάξεις και πας περιχαρής στη γραμματεία και αφού υποστείς στην ουρά (τύπου σαλιγκαριού!) μέχρι τις σκάλες, κι αφού πάρεις το χαρτάκι σαν να είσαι στην ουρά της τράπεζας κάποια στιγμή φτάνει η ώρα (μετά από 3-4) να καταθέσεις.
Καταθέτεις και παίρνεις δικάσιμο για τακτική διαδικασία στην Αθήνα αρχές του 2016!!!! Στα Υπερχρεωμένα νοικοκυριά η Αθήνα δίνει δικάσιμο 2020, το Κορωπί 2027 και η Νέα Ιωνία 2025! (Παρένθεση ο δικηγορικός σύλλογος το 2012 είχε βγάλει ημερολόγια τεράστια τα οποία είχαν ημεροχρονολογίες μέχρι το 2016 και ήταν αφιερωμένο στην καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης.! Από τότε μέχρι σήμερα ουδεμία πρόοδος!)
Παίρνεις τον πελάτη σου να τον ενημερώσεις και εννοείται ότι απογοητεύεται αρχίζοντας τα γνωστά περί γραφειοκρατικού κράτους περί καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης και τα τοιαύτα.
Του λές και του εξηγείς την παράνοια του συστήματος ότι υπάρχει πρόβλεψη για προσωρινή εκδίκαση μέσω των ασφαλιστικών μέτρων μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής, με τις γνωστές παρεπόμενες συνέπειες να μην κρίνεται το κατεπείγον και ο κίνδυνος στην προσωρινή διαταγή (που λέγαμε στο προηγούμενο επεισόδιο)  και να αναμένεις την απόφαση επί της αιτήσεως περίπου 3-4 μήνες μετά την κατάθεση του δικογράφου.
Μπαίνει λοιπόν ο εντολέας στη λογική περαιτέρω εξόδων των ασφαλιστικών μέτρων. Γίνεται η προσωρινή, κάποιες φορές ευδοκιμεί κάποιες όχι και φτάνουμε στην ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης επί της αιτήσεως των ασφαλιστικών. Εκεί ο αντίδικος θα αιτηθεί μιας αναβολής (βέβαια τώρα αυτό έχει εκλείψει εκτός αν υπάρχει συναίνεση λόγω συμβιβασμού, ή δεν υπάρχει προσωρινή διαταγή γιατί με τον νέο νόμο παύει η ισχύς της μετά την αναβολή), αλλιώς γίνεται η εκδίκαση, όλα κυλούν καλώς και ακούς το περιβόητο συζητείται!
Υποτίθεται ότι η διαδικασία των ασφαλιστικών είναι υπερεπείγουσας σημασίας και οι αποφάσεις πρέπει να βγαίνουν αμέσως προκειμένου να εξυπηρετείται το πνεύμα του νόμου! Σας πληροφορώ λοιπόν ότι εκκρεμούν αποφάσεις από όλες τις διαδικασίες από τον Φεβρουάριο του 2014, από τον Ιανουάριο του 2013 και από τον Μάρτιο του 2014! Αρκετοί συνάδελφοι θα μπορούσαν να καταθέσουν τις αντίστοιχες εμπειρίες τους!
Πολλές φορές λοιπόν αναρωτιέσαι αν αξίζει τον κόπο όλη αυτή η αντιδικία, τα έξοδα και η ψυχοφθόρα διαδικασία στην οποία υποβάλλεται ο εντολέας πολλές φορές υποκινούμενος και από τον εκάστοτε συνήγορο.
Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει μια δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών αναίμακτα άμεσα και μάλιστα με πολύ λιγότερα έξοδα και πολύ καλύτερες αμοιβές για τους συνηγόρους, όπως συμβαίνει σε όλα τα οργανωμένα-αναπτυγμένα κράτη του κόσμου; Στο σημείο αυτό να μην παρεξηγηθώ ανήκω στη γενιά των Δικηγόρου που δεν έζησε τις χρυσές εποχές της δικηγορίας αλλά σε αυτή που το κράτος μας τιμωρεί φορολογικά όταν έχουμε παρά την κρίση και το ανταγωνισμό δουλειά!
Άλλωστε η δικαιοσύνη είναι το αποκούμπι του λαού την ύστατη στιγμή γι αυτό κι εκείνη θα πρέπει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων με άμεσες τάχιστες αποτελεσματικές λύσεις για τον κάθε πολίτη που νιώθει ότι αδικείται- και αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε!
____________
http://www.usay.gr/

~~~~~~~~~~
Και εμείς ως "Βήμα του Πολίτη" ρωτάμε όπως είναι και ο τίτλος του δημοσιεύματος, "Είναι η δικαιοσύνη το αποκούμπι του λαού;;;;;" 

Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014

Εκταση 15.000 στρεμμάτων στο βόρειο τμήμα της Ζακύνθου πουλήθηκε έναντι 18 εκατ. ευρώ και σ' αυτήν ενδέχεται να περιλαμβάνεται και η πασίγνωστη παραλία του νησιού.

  

Το Ναυάγιο του εμίρη


Του Δημήτρη Τερζή
Εκταση 15.000 στρεμμάτων στο βόρειο τμήμα της Ζακύνθου πουλήθηκε έναντι 18 εκατ. ευρώ και σ' αυτήν ενδέχεται να περιλαμβάνεται και η πασίγνωστη παραλία του νησιού.
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Ζάκυνθο η είδηση πως μια τεράστια έκταση στα βόρεια του νησιού, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 15.000 στρέμματα, καταλήγει σ' έναν απ' τους εμίρηδες του Κατάρ, στον οποίο πουλήθηκε από παλιά οικογένεια της Ζακύνθου έναντι του ποσού των 18 εκατ. ευρώ. Η αναστάτωση είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν στην εν λόγω περιοχή εντάσσεται και η φημισμένη παραλία του Ναυαγίου.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πώληση έχει γίνει εδώ και μέρες και η γνωστοποίησή της προκάλεσε την ομολογουμένως καθυστερημένη αντίδραση του νυν αντιπεριφερειάρχη, αλλά και της Εκκλησίας, διά στόματος όχι του νυν επισκόπου Ζακύνθου, αλλά του τέως και νυν μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, εδώ κι ένα μήνα κατατέθηκε στη ΔΟΥ Ζακύνθου δήλωση για τη μεταβίβαση των εκτάσεων στην περιοχή του μοναστηριού της Αναφωνήτριας, στις Βολίμες και στις Μαριές, έναντι τιμήματος 18 εκατ. ευρώ, με τον φόρο που αναλογεί στο Δημόσιο να ανέρχεται στις 520.000 ευρώ και -όπως φαίνεται- να έχει πληρωθεί ήδη από τους αγοραστές.
 
Εκείνο που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα από καμία υπηρεσία είναι εάν στην αγοραπωλησία περιλαμβάνεται και η παραλία του Ναυαγίου, η οποία είναι γνωστή διεθνώς για την ομορφιά της και θεωρείται μια από τις πιο γραφικές ακτές της Ελλάδας.
 
«Από καιρό υπήρχαν κάποιες φήμες, όχι όμως στοιχεία για πώληση της περιοχής. Από προχθές που το θέμα "έπαιζε" σοβαρά, άρχισα έλεγχο, ώστε να διευκρινιστεί από το υποθηκοφυλακείο και το Κτηματολόγιο η πραγματικότητα. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχω, όλα συντείνουν στο ότι είναι γεγονός ότι έχει πραγματοποιηθεί η αγοραπωλησία. Δεν δέχομαι κανένας να με υποτιμά στον θεσμικό μου ρόλο, τον οποίο θα έχω μέχρι 31/8/2014 και θα διεκδικήσω μέσα από την Περιφέρεια να ακυρωθεί η πράξη αγοραπωλησίας. Θα γίνει η προσφυγή, ως πολίτης που σέβεται τον εαυτό του», δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Ionian Radio ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Δ. Μυλωνάς.
 
Η «Εφ.Συν.» μίλησε χθες με τον νέο αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Λευτέρη Νιοτόπουλο, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Σεπτέμβρη:
 
«Πρόκειται για μια μπερδεμένη ιστορία, για την οποία δεν έχουμε ακόμα σαφή εικόνα. Εμπλέκονται σ' αυτήν και το δασαρχείο και η μητρόπολη. Τις επόμενες μέρες θα έχω επαφές με τη μητρόπολη και με άλλους φορείς, για να δούμε τι ακριβώς ισχύει και αν υπάρχουν νομικά κενά που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε σ' αυτή την ιστορία».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης, ο οποίος φάνηκε εξαιρετικά ενοχλημένος από την αγοραπωλησία: «Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να πουλάνε ανενόχλητοι ό,τι και όποιες εκτάσεις θέλουν. Πήγαν χωρίς όρια να πουλήσουν. Εμείς για τον Αγιο Γεώργιο Κρημνών έχουμε κώδικες αδιαμφισβήτητους. Θα προχωρήσουν οι ακυρότητες. Ευτυχώς, η Κτηματική και η Δασική Υπηρεσία έχουν επιμεληθεί. Πρόκειται για 3.000-4.000 στρέμματα γύρω από την Αναφωνήτρια και συνολικά γύρω στις 15.000 στρέμματα σε όλο το Δ.Δ. Ελατίων. Θα διεκδικήσω και θα κινηθώ εγώ αποκλειστικά», δήλωσε στα τοπικά μέσα.

Αναδημοσίευση από Εφημερίδα των Συντακτών