ΠΟΛΙΤΗς

Εφιαλτικές μέρες και νύχτες για το Μάτι της Νέας Μάκρης.........................Ιστοσελίδα για κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα....................Νοέμβριος 2018...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

πολίτης //ουσιαστικό // κάτοικος πόλης που έχει πολιτικά δικαιώματα, ελεύθερος πολίτης |με γεν. |αντ. του ἰδιώτης |αντ. του ξένος 2. συμπολίτης |φρ. ἀγαθός πολίτης, χρηστὸς πολίτης, αντ. κακὸς πολίτης, πονηρὸς πολίτης |φρ. φύσει, γένει πολίτης=από τη γέννησή του ελεύθερος πολίτης |φρ.ποιῶ ή ποιοῦμαι τινά πολίτην=πολιτογραφώ, δίνω σε κπ. τα δικαιώματα ελεύθερου πολίτη Β. |το ουσ. ως επίθ. αυτός που ανήκει στην πόλη //Βασικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μετάφραση [Translate]


Το περιστέρι της Ειρήνης, Pablo Picasso // για τον Άνθρωπο, την ειρήνη στον κόσμο, λέμε όχι στους πολέμους και στη βία από άνθρωπο σε άνθρωπο ...make love not war - κάντε έρωτα όχι πόλεμο....
Οι Λαϊκοί Αγώνες για μια ανθρώπινη κοινωνία σήμερα- αλλά και την απελευθέρωση της Χώρας μας από την τρόικα και το ΔΝΤ είναι συνέχεια του Εθνικό-απελευθερωτικού Αγώνα του 1821...αλλά και του 1940...

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Συμφωνία χρεωκοπίας του ελληνικού λαούΗμερομηνία δημοσίευσης: 08/02/2012- εφημ. Η ΑΥΓΗ
Του ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΛΥΒΗ*


Η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας οδεύει για υπογραφή, μέσα σε ένα κλίμα απέραντης κινδυνολογίας, απίθανων ψευδών και εκβιασμών. Τώρα αυτοί, που υποτάχθηκαν πλήρως στις απαιτήσεις της τρόικας, εμφανίζονται σαν μπαρουτοκαπνισμένοι και άκαμπτοι διαπραγματευτές που έσωσαν γι ακόμη μια φορά τη χώρα, προκαλώντας τα ειρωνικά σχόλια κάθε καλόπιστου παρατηρητή ο οποίος καταλαβαίνει ότι η τρόικα επέβαλε αυτό που ήθελε, κάνοντας μόνο δευτερεύουσες υποχωρήσεις. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες για το θεαθήναι και επικοινωνιακή διαχείριση της πλάκας.


Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτή η συμφωνία είναι αυτή που έχει ανάγκη η χώρα μας και ότι για αυτήν αξίζει να κάνουμε όσες θυσίες χρειάζεται. Πρόκειται για μια λεόντειο συμφωνία σε βάρος της χώρας, αφού η διαγραφή -αν αφαιρέσουμε τη δαπάνη για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών και ξένων τραπεζών- αφορά ένα πολύ μικρό τμήμα του χρέους προς ιδιώτες (40-50 δισ.) και το οποίο είναι ακόμη μικρότερο αν υπολογίσουμε τις ζημιές (13 δισ.) που θα ανακύψουν από το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων.

Για να εξασφαλιστεί, όμως, αυτή η μικρή μείωση χρέους, η χώρα θα αναλάβει τεράστια βάρη με νέα δυσβάσταχτα δάνεια, θα υποστεί τη μεταφορά των ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο που προστατεύει τον δανειστή, θα ξεπουληθεί όλος ο πλούτος της χώρας και ο λαός θα πληγεί από ένα νέο Μνημόνιο που δένει χειροπόδαρα τη χώρα και καταστρέφει την κοινωνία.

Το χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο, ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, αδρανοποιώντας ένα πολύ μεγάλο μέρος του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Η χώρα γίνεται υποτελής στο ευρωπαϊκό νεοφιλελεύθερο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο.

Η δημοκρατία εκφυλίζεται και ξεφτιλίζεται. Ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός και μια Βουλή που έχει χάσει την αξιοπιστία της και τη νομιμοποίησή της αποφασίζουν για την τύχη της χώρας για τα επόμενα είκοσι με τριάντα χρόνια και αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο θα ψηφίσει ο κόσμος μετά.

Δεν υπάρχει δίλημμα χρεωκοπία ή όχι. Ας σταματήσουν να παίζουν με τις λέξεις αξιοποιώντας το αρνητικό φορτίο τους. Αυτή η συμφωνία είναι συμφωνία χρεωκοπίας της χώρας με όρους που συμφέρουν τους τοκογλύφους δανειστές. Η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς χρεωκοπίας, μόνο που η στάση πληρωμών είναι προς τον λαό μέσω της λεγόμενης εσωτερικής υποτίμησης, αντί να είναι προς τους δανειστές, όπως θα όφειλε να κάνει μια κυβέρνηση που θα ήθελε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού και της χώρας. 
Μετά τον πρώτο κύκλο μνημονιακών πολιτικών που μας βύθισαν ακόμη περισσότερο στην κρίση, έρχεται τώρα αυτή η συμφωνία να δώσει τη χαριστική βολή. 
Για ακόμη μια φορά η κοινωνία ισοπεδώνεται με νέες, ταξικού χαραχτήρα φορομπηχτικές πολιτικές.

Το δημόσιο αποδιοργανώνεται σε σημείο που να μη μπορεί να επιτελεί στοιχειώδεις λειτουργίες και ιδίως τις κοινωνικές.

Το ασφαλιστικό σύστημα χάνει την περιουσία του, συνεχίζει να έχει τεράστιες απώλειες εισφορών, οι συνταξιούχοι υφίστανται νέες δραματικές μειώσεις συντάξεων, ενώ δρομολογείται ο νέος γύρος ασφαλιστικού.

Το εργατικό εισόδημα συρρικνώνεται, αφού η μείωση του κατώτερου μισθού κατά 20% συνιστά ουσιαστικά απώλεια περίπου τριών μισθών που θα μεταφερθεί σε όλη την κλίμακα εισοδήματος και ο εργασιακός μεσαίωνας είναι η ζοφερή πραγματικότητα.

Η οικονομική δραστηριότητα σκοτώνεται, η ανεργία πετάει κυριολεκτικά στα ύψη και έτσι υπονομεύεται πλήρως η δυνατότητα μελλοντικής εξόδου από την κρίση.

Οι τράπεζες λαμβάνουν νέα τεράστια ποσά χωρίς να αλλάζει το σάπιο καθεστώς λειτουργίας τους και χωρίς να διασφαλίζεται η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Αν όλα αυτά δεν συνιστούν ένα σενάριο καταστροφής, αν δεν είναι εικόνα χρεωκοπίας, αν δεν είναι θυσίες χωρίς καμία ελπίδα, τότε έχουμε πλήρη αντιστροφή νοημάτων.

Ο λαός με την αγωνιστική δράση του πρέπει να πετάξει αυτή τη συμφωνία στα σκουπίδια.

Μόνο μια λέξη χρειάζεται να είναι στα χείλη όλων: ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΙΤΕ!


* Ο Αλέκος Καλύβης είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου