ΠΟΛΙΤΗς

Εφιαλτικές μέρες και νύχτες για το Μάτι της Νέας Μάκρης.........................Ιστοσελίδα για κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα....................Νοέμβριος 2018...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

πολίτης //ουσιαστικό // κάτοικος πόλης που έχει πολιτικά δικαιώματα, ελεύθερος πολίτης |με γεν. |αντ. του ἰδιώτης |αντ. του ξένος 2. συμπολίτης |φρ. ἀγαθός πολίτης, χρηστὸς πολίτης, αντ. κακὸς πολίτης, πονηρὸς πολίτης |φρ. φύσει, γένει πολίτης=από τη γέννησή του ελεύθερος πολίτης |φρ.ποιῶ ή ποιοῦμαι τινά πολίτην=πολιτογραφώ, δίνω σε κπ. τα δικαιώματα ελεύθερου πολίτη Β. |το ουσ. ως επίθ. αυτός που ανήκει στην πόλη //Βασικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μετάφραση [Translate]


Το περιστέρι της Ειρήνης, Pablo Picasso // για τον Άνθρωπο, την ειρήνη στον κόσμο, λέμε όχι στους πολέμους και στη βία από άνθρωπο σε άνθρωπο ...make love not war - κάντε έρωτα όχι πόλεμο....
Οι Λαϊκοί Αγώνες για μια ανθρώπινη κοινωνία σήμερα- αλλά και την απελευθέρωση της Χώρας μας από την τρόικα και το ΔΝΤ είναι συνέχεια του Εθνικό-απελευθερωτικού Αγώνα του 1821...αλλά και του 1940...

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Ολοένα και πιο δημοφιλή γίνονται στη χώρα μας τα εναλλακτικά νομίσματα, ειδικά μετά την επιβολή των capital controls

Το «παράλληλο» νόμισμα που όλοι θα ήθελαν...

bitcoin1.jpg

Ο συντάκτης της «Εφ.Συν.», Μιχαήλ-Αγγελος Κωνσταντόπουλος χρησιμοποιεί το ATM
 για bitcoin, με τη συνδρομή φυσικά του Αμερικανού ειδικού, Ερικ Γκριλ

Ολοένα και πιο δημοφιλή γίνονται στη χώρα μας τα εναλλακτικά νομίσματα, ειδικά μετά την επιβολή των capital controls.
Βρεθήκαμε σε μια συνάντηση της κοινότητας του bitcoin (1 bitcoin ισούται με 266 ευρώ!), του ψηφιακού νομίσματος του Διαδικτύου που υπάρχει από το 2009, και μάθαμε για τις προοπτικές και τους κινδύνους που το αφορούν.
Βρισκόμαστε στον πολυχώρο «The Cube», κοντά στην πλατεία Κάνιγγος. Ενα ετερόκλητο πλήθος, με κοινό το ενδιαφέρον για το bitcoin, έχει έρθει να ενημερωθεί και να συζητήσει για τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού συλλόγου Bitcoin.
Αυτή τη στιγμή το δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα δεν διέπεται από συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο στη χώρα μας, ούτε στην Ε.Ε. Με δεδομένο ότι η χρήση του διαδίδεται, είναι ίσως απαραίτητη η δημιουργία συλλόγων ή ενώσεων ώστε να τεθεί αυτό το ζήτημα στην Πολιτεία.

Περί καταστατικού

To bitcoin ATM που τοποθετήθηκε στο τμήμα πληροφορικής του ΕΚΠΑTo bitcoin ATM που τοποθετήθηκε στο τμήμα πληροφορικής του ΕΚΠΑ | 
Το καταστατικό του συλλόγου «γυρίζει» ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους και ο καθηγητής πληροφορικής Γιώργος Παπαγεωργίου, συνεργάτης του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, ενημερώνει τους νεοφερμένους:
Πώς θα αποκτήσουμε bitcoin;», είναι μια βασική ερώτηση.
Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ανταλλακτηρίων στο Διαδίκτυο, των ειδικών ΑΤΜ που ήρθαν και στη χώρα μας ή λαμβάνοντάς το από κάποιον άλλο που ήδη διαθέτει.
Ειδικοί του bitcoin από το εξωτερικό έχουν φέρει 3 ATM που λειτουργούν με το εν λόγω ψηφιακό νόμισμα, εκτελώντας συναλλαγές τόσο αγοράς με μετρητά όσο και εξαργύρωσης.
Μάλιστα, σε συνεργασία με την ισπανική εταιρεία Chip-Chap εγκαταστάθηκε μόνιμα ένα τέτοιο ATM στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ.
«Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι στην Ελλάδα ενδιαφέρονται να αγοράσουν και όχι να πουλήσουν, φοβούμενοι κούρεμα των καταθέσεων ή επιστροφή στη δραχμή», μας λέει ο Αντώνης Τσακούμης, διαχειριστής της ιστοσελίδας bitcoinx.gr, μιας από τις μεγαλύτερες κοινότητες φίλων του ψηφιακού νομίσματος στη χώρα μας.
-«Αληθεύει ότι αυτή τη στιγμή η πληρωμή μέσω bitcoin είναι ο μόνος τρόπος να παρακάμψει ο Ελληνας τον έλεγχο κίνησης κεφαλαίων και να πραγματοποιήσει κάποια διαδικτυακή αγορά από το εξωτερικό;», τον ρωτάμε στη συνέχεια.
«Ακριβώς», μας απαντάει. «Ξέρω περιπτώσεις όπου έγινε ή σκέφτονται να το κάνουν. Εξάλλου δεν υπάρχει ούτε νομικό πλαίσιο που να το απαγορεύει ούτε τεχνικός περιορισμός που να αποτρέψει την bitcoin συναλλαγή», συμπληρώνει...

Προστασία

ATM για αγορά και πώληση bitcoins στον πολυχώρο The Cube στην ΑθήναATM για αγορά και πώληση bitcoins στον πολυχώρο The Cube στην Αθήνα | 
Συνεχίζοντας τη συζήτηση με τον κ. Τσακούμη μαθαίνουμε για το ενδιαφέρον που υπήρξε για το εναλλακτικό νόμισμα και τον καλύτερο τρόπο να το αποκτήσει κάποιος: «Τους τέσσερις τελευταίους μήνες είχαμε μεγάλη άνοδο στην επισκεψιμότητα του site μας. Κύριο ερώτημα που μας απευθύνουν είναι το πώς θα μετατρέψουν τα ευρώ σε bitcoins και πώς θα τα προστατέψουν στη συνέχεια. Μέχρι και για ποσό ύψους 60.000 ευρώ με ρώτησαν. Κάποιοι, πιο προνοητικοί, ρωτούσαν και πώς μπορούν να ξαναμετρατρέψουν τα bitcoins πίσω σε ευρώ».
-«Αξίζει όμως η επένδυση σε bitcoins;», είναι η επόμενη εύλογη ερώτηση.
«Κοιτάξτε, σίγουρα όπως όλα στην οικονομία, οι μετοχές, το συνάλλαγμα κ.λπ., είναι ένας τζόγος. Δεν πρέπει κάποιος να δώσει χρήματα τα οποία έχει ανάγκη και μπορεί να χάσει. Η αξία του ψηφιακού νομίσματος έχει διακυμάνσεις».

Εικονικό νόμισμα

Ηδη, από τα τέλη του 2013, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) είχε εκδώσει προειδοποίηση για τα εικονικά νομίσματα και τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχουν οι καταναλωτές από αυτά.
Ανάμεσα σε αυτούς, είναι ο κίνδυνος οριστικής απώλειας των χρημάτων τους, εάν η πλατφόρμα η οποία ανταλλάσσει ή κατέχει τα εικονικά νομίσματά τους πάψει να λειτουργεί.
Επίσης, κατά την ΕΑΤ, σε αυτές τις πλατφόρμες δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων.
Τα «ψηφιακά πορτοφόλια» δεν είναι απαραβίαστα από επιθέσεις χάκερ και, όπως και τα συμβατικά πορτοφόλια, πρέπει να προστατεύονται. Τέλος, η ΕΑΤ επισημαίνει τον κίνδυνο από τη μεταβλητότητα της τιμής του bitcoin.
Υπάρχουν ακόμη πολλά άλλα θέματα που συζητήσαμε, όπως η παραβατικότητα μέσω του ψηφιακού νομίσματος, αν αυτό το σύστημα αποτελεί μία «πυραμίδα» και αν τελικά μπορεί να μεταβάλει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θησαυρίζει από προμήθειες για την εκτέλεση διαφόρων συναλλαγών.
Για τους φίλους του bitcoin, όπως οι κ. Τσακούμης και Παπαγεωργίου, τα αρνητικά είναι πιο πολύ στη σφαίρα του μύθου, ενώ πιστεύουν ότι αυτή η ψηφιακή επανάσταση μπορεί να οδηγήσει τελικά σ’ ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα με συναλλαγές πιο φιλικές για τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές (λιγότερες προμήθειες, περισσότερη ταχύτητα κ.λπ.).
Βέβαια, κατά τον τέως υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, που λανθασμένα χαρακτηρίστηκε οπαδός του ψηφιακού νομίσματος, το bitcoin δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα υφιστάμενα συστήματα συναλλαγών, καθώς με το bitcoin δεν μπορεί να ασκηθεί οικονομική πολιτική...

Τι είναι το bitcoin

● Πρόκειται για ένα ψηφιακό συναλλακτικό σύστημα μέσω Διαδικτύου, που υφίσταται μόνο μέσα σε ψηφιακά συστήματα, δεν έχει άρα υλική υπόσταση (χαρτονομίσματα κτλ.) Τα ψηφιακά νομίσματα bitcoin φυλάσσονται στο ψηφιακό πορτοφόλι του χρήστη.
● Δεν υπάρχει κεντρικός έλεγχος και η λειτουργία του συστήματος βασίζεται στην επικοινωνία των υπολογιστών μεταξύ τους, μέσω Ιντερνετ.
● Τα υπολογιστικά συστήματα που συνεισφέρουν την επεξεργαστική τους ισχύ στο δίκτυο του bitcoin συμβάλλουν στη δημιουργία νομισμάτων, την προστασία του δικτύου από επιθέσεις και τον έλεγχο της ορθότητας και της εγκυρότητας των συναλλαγών.
● Μπορεί να έχει 8 δεκαδικά ψηφία. Η μικρότερη μονάδα του bitcoin είναι το 0,00000001 bitcoin.
● Η έναρξη της χρήσης του δεν κοστίζει τίποτα στον επαγγελματία και τον ιδιώτη, ούτε απαιτεί ειδικό εξοπλισμό (αρκούν ένας υπολογιστής ή ένα smartphone).
Σημ. Πληροφορίες από bitcoinx.gr

Τι πρέπει να ξέρετε

● Οπως κάθε νόμισμα ή άλλο προϊόν που εμπλέκεται σε συναλλαγές στις διεθνείς αγορές, γνωρίζει διακυμάνσεις στην τιμή του.
● Δεν υπάρχει ακόμα νομοθετικό πλαίσιο γι’ αυτό.
● Οι συναλλαγές μέσω bitcoin είναι μη αναστρέψιμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου