ΠΟΛΙΤΗς

Εφιαλτικές μέρες και νύχτες για το Μάτι της Νέας Μάκρης.........................Ιστοσελίδα για κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα....................Νοέμβριος 2018...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

πολίτης //ουσιαστικό // κάτοικος πόλης που έχει πολιτικά δικαιώματα, ελεύθερος πολίτης |με γεν. |αντ. του ἰδιώτης |αντ. του ξένος 2. συμπολίτης |φρ. ἀγαθός πολίτης, χρηστὸς πολίτης, αντ. κακὸς πολίτης, πονηρὸς πολίτης |φρ. φύσει, γένει πολίτης=από τη γέννησή του ελεύθερος πολίτης |φρ.ποιῶ ή ποιοῦμαι τινά πολίτην=πολιτογραφώ, δίνω σε κπ. τα δικαιώματα ελεύθερου πολίτη Β. |το ουσ. ως επίθ. αυτός που ανήκει στην πόλη //Βασικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μετάφραση [Translate]


Το περιστέρι της Ειρήνης, Pablo Picasso // για τον Άνθρωπο, την ειρήνη στον κόσμο, λέμε όχι στους πολέμους και στη βία από άνθρωπο σε άνθρωπο ...make love not war - κάντε έρωτα όχι πόλεμο....
Οι Λαϊκοί Αγώνες για μια ανθρώπινη κοινωνία σήμερα- αλλά και την απελευθέρωση της Χώρας μας από την τρόικα και το ΔΝΤ είναι συνέχεια του Εθνικό-απελευθερωτικού Αγώνα του 1821...αλλά και του 1940...

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019

Βαρουφάκης: Εσχάτη προδοσία και ανεπάρκεια Στουρνάρα για τις τράπεζες

Με τα βέλη του να στρέφονται επιθετικά στο πρόσωπο του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 υπεραμύνεται του συνεταιριστικού μοντέλου των τραπεζών ως «μοντέλο του μέλλοντος», τονίζοντας πως θα πρέπει να παυθεί από τα καθήκοντά του, και μάλιστα με το ερώτημα της εσχάτης προδοσίας. Παράλληλα, προειδοποιεί πως στον «βωμό μιας δήθεν ανάπτυξης» η Κρήτη απειλείται να μετατραπεί σε «κρανίου τόπο» και «μαύρη τρύπα αηδίας» από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Απορρίπτοντας με κατηγορηματικό και απόλυτο τρόπο την «αξιοποίηση υδρογονανθράκων» και τονίζοντας πως θα έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του περιβάλλοντος και την απειλή που συνιστούν για την Κρήτη οι μεθοδεύσεις για εξορύξεις, εμφανίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στα Χανιώτικα Νέα, στο περιθώριο της παρουσίασης των θέσεων του ΜέΡΑ25 και του DiEM25 σε ΜΜΕ της ελληνικής Περιφέρειας στο Στρασβούργο.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιέγραψε την κατάσταση της χώρας ως μια χρεοδουλοπαροικία, όπου το χρεοκοπημένο δημόσιο «κουκουλώνεται» μέσω της υπερφορολόγησης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην πτώχευση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Από τα πυρά του δεν γλίτωσε ούτε η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, για το οποίο τονίζει πως οι τράπεζες δεν λειτουργούν πλέον ως πιστωτικά ιδρύματα, και χρεώνει την τραγική κατάσταση των τραπεζών στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο απευθύνει βαριές κατηγορίες. 
«Αλλος ένας λόγος για τον οποίο ο κ. Στουρνάρας θα έπρεπε να έχει παυθεί από τα καθήκοντά του, μάλιστα με το ερώτημα της εσχάτης προδοσίας, για να μην πω και συνδυασμό μιας τέτοιας βαριάς κατηγορίας με ανεπάρκεια» δηλώνει ο Γ. Βαρουφάκης για τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά, υπεραμυνόμενος του συνεταιριστικού μοντέλου των τραπεζών, το οποίο ο Γ. Στουρνάρας απορρίπτει ως «αποτυχημένο».
«Ηταν η μεγάλη κρίση του 2008. Είναι και ανιστόρητο και οικονομικά κολάσιμο το να απαξιώνουμε τις λίγες συνεταιριστικές τράπεζες που έχουμε στην Ελλάδα, αντί να τις ενισχύουμε και να θέλουμε ουσιαστικά τη μετάβαση από ένα συστημικό τραπεζικό σύστημα σε ένα συνεταιριστικό σύστημα» προσθέτει ο Γ. Βαρουφάκης. 
Όπως περιγράφει ο ίδιος, αυτό που χρειάζεται σήμερα για την αλλαγή της Ευρώπης είναι η «υπεύθυνη ανυπακοή» που προτείνει το ΜέΡΑ25, περιγράφοντας από τη μία την ανάγκη να υπάρχει άρνηση «όταν έρχεται κάποιος και σου λέει να κάνεις μια ανοησία που θα κάνει κακό στον εαυτό σου, στον λαό σου, αλλά και στην Ευρώπη», και από την άλλη, πως «χρειάζεται και η πρόταση. Εδώ είναι το υπεύθυνο κομμάτι της ανυπακοής».
«Εχουμε τη νέα συμφωνία για την Ευρώπη που απαντάμε σε όλα τα ζητήματα: Για το τι πρέπει να γίνει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τις επενδύσεις, με την καταπολέμησης της φτώχειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Απαντάμε με συγκεκριμένη κοστολόγηση και με το πώς μπορούν αυτά τα πράγματα να γίνουν αύριο το πρωί χωρίς καν να χρειαστεί αλλαγή των Συνθηκών.
Μόνο αυτός ο συνδυασμός, υπεύθυνων και λελογισμένων προτάσεων, αλλά και ταυτόχρονα το τσαγανό να πεις «όχι», να τα “βροντήξεις” και να φύγεις από το Eurogroup, μπορεί να φέρει την Ευρώπη που θέλουμε» εξηγεί.
Ακόμη, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 αναφέρεται στις εξορύξεις πετρελαίου και ειδικά αυτές που προαναγγέλλονται για την Κρήτη, περιγράφοντας πως «τα ίδια ολιγαρχικά συμφέροντα θα πέσουν πάνω σε αυτό το αλισβερίσι» και θα καταστήσουν τη χώρα «Νιγηρία», όπου το περιβάλλον θα υποβαθμιστεί.
«Δεν χρειάζεται πλέον η αξιοποίηση υδρογονανθράκων. Βλέπουμε σήμερα, ότι το κόστος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει μειωθεί πολύ. Πλέον το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο δεν είναι ανταγωνιστικά. Και ο μόνος τρόπος να γίνουν είναι να χρησιμοποιήσουμε μεθόδους που θα καταστρέφουν το περιβάλλον και θα κάνουν την Κρήτη να είναι μια μαύρη τρύπα αηδίας για τα επόμενα εκατό χρόνια. Η φυσική ομορφιά της Κρήτης, δεν πρέπει να σπαταληθεί στον βωμό μιας δήθεν ανάπτυξης η οποία τελικά θα κάνει το νησί κρανίου τόπο» τονίζει ο Γ. Βαρουφάκης.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη στα Χανιώτικα Νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου