ΠΟΛΙΤΗς

Εφιαλτικές μέρες και νύχτες για το Μάτι της Νέας Μάκρης.........................Ιστοσελίδα για κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα....................Νοέμβριος 2018...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

πολίτης //ουσιαστικό // κάτοικος πόλης που έχει πολιτικά δικαιώματα, ελεύθερος πολίτης |με γεν. |αντ. του ἰδιώτης |αντ. του ξένος 2. συμπολίτης |φρ. ἀγαθός πολίτης, χρηστὸς πολίτης, αντ. κακὸς πολίτης, πονηρὸς πολίτης |φρ. φύσει, γένει πολίτης=από τη γέννησή του ελεύθερος πολίτης |φρ.ποιῶ ή ποιοῦμαι τινά πολίτην=πολιτογραφώ, δίνω σε κπ. τα δικαιώματα ελεύθερου πολίτη Β. |το ουσ. ως επίθ. αυτός που ανήκει στην πόλη //Βασικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μετάφραση [Translate]


Το περιστέρι της Ειρήνης, Pablo Picasso // για τον Άνθρωπο, την ειρήνη στον κόσμο, λέμε όχι στους πολέμους και στη βία από άνθρωπο σε άνθρωπο ...make love not war - κάντε έρωτα όχι πόλεμο....
Οι Λαϊκοί Αγώνες για μια ανθρώπινη κοινωνία σήμερα- αλλά και την απελευθέρωση της Χώρας μας από την τρόικα και το ΔΝΤ είναι συνέχεια του Εθνικό-απελευθερωτικού Αγώνα του 1821...αλλά και του 1940...

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Μανιφέστο 350 Γάλλων δημοσιογράφων ενάντια στην αστυνομική βία

«Έχει ξεπεραστεί το όριο καταστολής» και «είμαστε μάρτυρες μιας σκόπιμης προσπάθειας να μας αποτρέψουν από την εργασία μας» καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, περισσότεροι από 350 Γάλλοι δημοσιογράφοι, σχολιάζοντας την αστυνομική καταστολή του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων.



Όπως μεταφέρει το mediatvnews.gr,  μετά τη σύλληψη και κράτηση του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Gaspard Glanz , περισσότεροι από 350 εργαζόμενοι ΜΜΕ, δημοσιογράφοι και φωτογράφοι συνυπογράφουν ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα franceinfo.fr, καταγγέλλοντας την αστυνομική βία εναντίον τους, από την αρχή του κινήματος των “Κίτρινων Γιλέκων”. Προειδοποιούν για την επισφάλεια των συνθηκών εργασίας τους και τη φυσική και ψυχολογική επίθεση που δέχονται. Ζητούν το δικαίωμά να ενημερώνουν και την ελευθερία του Τύπου.

Το mediatvnews μετάφρασε το μεγαλύτερο μέρος του παρακάτω κειμένου:

Εμείς, οι δημοσιογράφοι πεδίου, ανεξάρτητοι/ες δημοσιογράφοι, έντυπων ΜΜΕ, με ή χωρίς κάρτα τύπου, αποφασίσαμε να μιλήσουμε συλλογικά για να καταγγείλουμε την πολλαπλή κρατική βία που αντιμετωπίζουμε.

Εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά ειδικά από το ξεκίνημα του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων», καθένας και καθεμία από εμάς, με τον τρόπο του, αλλά πάντα αναζητώντας την πληροφορία, βρισκόμαστε καθημερινά στο πεδίο των διαδηλώσεων προσπαθώντας να καταγράψουμε την αλήθεια. Λόγω του επαγγέλματός μας, βρισκόμαστε συχνά στην πρώτη γραμμή, εν μέσω κοινωνικών αγώνων και συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και των οργάνων τήρησης της τάξης. Είμαστε εκτεθειμένοι, το γνωρίζουμε και το αποδεχόμαστε.
Σημειώνουμε όμως ότι καθώς το κοινωνικό κίνημα και η βία εντείνονται, το επάγγελμά μας γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο, δύσκολο, αν όχι αδύνατο. Οι συνθήκες εργασίας μας επιδεινώνονται. Σημειώνουμε ότι αυτό δεν οφείλεται κυρίως στους διαδηλωτές, αλλά σε μεγάλο βαθμό στη συμπεριφορά της ίδιας της αστυνομίας.
Επί τρία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες σε μια σκόπιμη προσπάθεια να μας αποτρέψουν από τη δουλειά, την τεκμηρίωση και τη μαρτυρία μας για ό,τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας. Δεν έχουν υπάρξει διαδηλώσεις ή συναθροίσεις τους τελευταίους μήνες, χωρίς λεκτική ή και σωματική βία της αστυνομίας κατά δημοσιογράφων.
Με τη βία, εννοούμε: περιφρόνηση, εκφοβισμό, απειλές, προσβολές. Αλλά επίσης: προσπάθειες καταστροφής ή κατάσχεσης εξοπλισμού, διαγραφή καρτών μνήμης,  εθελοντικές και στοχοθετημένες ρίψεις δακρυγόνων, βολές LBD, χειροβομβίδες κ.λπ. Πριν από τις διαδηλώσεις, κατάσχουν ακόμη και τον εξοπλισμό προστασίας (μάσκα, κράνος, γυαλιά) παρά το γεγονός ότι επιδεικνύουμε την επαγγελματική μας ταυτότητα.
Όλες αυτές οι μορφές βίας έχουν φυσικές (τραυματισμό), ψυχικές (psychotrauma) ή οικονομικές (σπασμένες κάμερες ή κατασχέσεις εξοπλισμού) συνέπειες. Είμαστε προσωπικά και επαγγελματικά υποτιμημένοι και ποινικοποιημένοι.
Πρόσφατα, το όριο καταστολής ξεπεράστηκε. Αρκετοί συνάδελφοι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση για «συμμετοχή σε μια ομάδα με στόχο τη διάπραξη βίας ”, ακόμη και αν δήλωσαν ότι είναι δημοσιογράφοι. Με αυτά την πρακτική, η αστυνομία και η δικαιοσύνη μας αφήνουν μόνο δύο επιλογές:
* ή να προσερχόμαστε και να υποβαλλόμαστε σε σωματική και / ή δικαστική καταστολή
* ή να μην καλύπτουμε τις διαδηλώσεις και να εγκαταλείψουμε έτσι την ελευθερία της πληροφόρησης.
Στην έκθεσή της τον Μάρτιο του 2019, η υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, Michelle Bachelet, κατήγγειλε την υπερβολική χρήση βίας, συμπεριλαμβανομένων των εκτοξευτών LBD 40 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων “κίτρινων γιλέκων”. Η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κατήγγειλαν την αστυνομική βία κατά του Τύπου. Ο David Dufresne έχει υπολογίσει τουλάχιστον 85 επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων συγκεκριμένα μεταξύ των 698 αναφορών που έχει καταγράψει από την αρχή του κινήματος “κίτρινων γιλέκων”.
Υπενθυμίζουμε ότι ο ρόλος του κράτους σε μια δημοκρατία δεν είναι να καθορίσει το πλαίσιο της ελευθερίας του Τύπου. Δεν εναπόκειται στο εκτελεστικό ή το νομοθετικό σώμα να αποφασίσει πώς θα εργαστούμε. Όπως μας υπενθυμίζει ο Χάρτης Ηθικής για τους Δημοσιογράφους, δεχόμαστε μόνο τη δικαιοδοσία των Κανόνων του επαγγέλματος μας. Η ελευθερία του Τύπου είναι μία και αδιαίρετη.

Ολόκληρο το κείμενο διαμαρτυρίας των Γάλλων συναδέλφων εδώ καθώς και οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί.

https://www.thepressproject.gr/article/140647?fbclid=IwAR0fkGFNS_pU3eJM3XTjy4CsufZamxr2uMlhNjJV7J8UUjfqjU5qPwPTtBA#.XMrTxIjrIKY.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου