Έκκληση Γερμανών δημάρχων να τους επιτραπεί να υποδεχθούν και να φροντίσουν ανήλικους πρόσφυγες κάτω των 14 ετών από τα ελληνικά νησιά
Πρόσφυγες στη Σκάλα Συκαμιάς, Λέσβος
AP Photo/Alexandros Michailidis |
Υπέρ του ανοίγματος των ελληνοτουρκικών συνόρων για τους πρόσφυγες και στη συνέχεια της κατανομής τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάσσεται το 57% των Γερμανών σύμφωνα με δημοσκόπηση για τη γερμανική δημόσια τηλεόραση, ARD. Την ίδια ώρα, επτά δήμαρχοι της Γερμανίας ζητούν από την κυβέρνηση της χώρας να τους επιτρέψει να φιλοξενήσουν ανήλικους πρόσφυγες, παρά την απόρριψη σχετικής πρότασης των Πρασίνων από τη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή.Η δημοσκόπηση έγινε από το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων infratest-dimap και στο ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει με τους πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και αν πρέπει να περάσουν από την άλλη πλευρά ή όχι, το 57% των Γερμανών ερωτηθέντων απαντά θετικά και υποστηρίζει ότι στη συνέχεια θα πρέπει να προωθηθούν και να κατανεμηθούν στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Ποσοστό 41% τίθεται κατηγορηματικά εναντίον, ενώ υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία Γερμανών πολιτών, γύρω στο 42%, που υποστηρίζει ότι κατά το δυνατόν δεν θα πρέπει να επιτραπεί η είσοδός τους στην Ε.Ε. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, εάν αναλύσει κανείς τα ποσοστά με βάση την κομματική προέλευση των ερωτηθέντων που είναι αντίθετοι με την υποδοχή προσφύγων, θα διαπιστώσει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό (87%) ψηφίζει το ακροδεξιό και εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD. Πάνω από το ήμισυ των ερωτηθέντων (54%) είναι ψηφοφόροι του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP και σχεδόν ένας στους δύο είναι οπαδός των κομμάτων που απαρτίζουν την Χριστιανική Ένωση CDU/CSU. Σε άλλο ερώτημα, για το εάν χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει αυτοβούλως, και όχι στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής λύσης, να υποδεχθούν πρόσφυγες, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος, οι απόψεις διίστανται αναλόγως του κόμματος που υποστηρίζουν οι ερωτηθέντες.Μόνο ένα 1/3 των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί στην Τουρκία περισσότερη οικονομική βοήθεια για να διατηρηθεί «εν ζωή» η συμφωνία για το προσφυγικό, 6 στους δέκα (59%) απαντούν κατηγορηματικά «όχι». Από τη δημοσκόπηση προκύπτει επίσης ότι η συμφωνία που ισχύει από το 2016, και στο παρελθόν είχε γίνει αντικείμενο διαφωνίας ακόμη και μέσα στους κόλπους των κομμάτων με διαφορετική ένταση.
«Αφήστε μας να υποδεχθούμε παιδιά»
Την ίδια ώρα, οι δήμαρχοι επτά γερμανικών πόλεων απέστειλαν κοινή επιστολή στη γερμανική κυβέρνηση με την οποία ζητούν να τους επιτραπεί να υποδεχθούν ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα, παρά την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να απορρίψει την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων από ελληνικά κέντρα κράτησης και υποδοχής.
Οι δήμαρχοι της Κολονίας, του Ντίσλεντορφ, του Πότσνταμ, του Ανόβερο, του Φράιμπουργκ, του Ρότενμπουργκ και της Φρανφούρτης (Ρότερ), αλλά και ο υπουργός της κυβέρνησης της Κάτω Σαξονίας, Μπόρις Πιστόριους, υπογράφουν την έκκληση.
«Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά έχει επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες», αναφέρουν. «Για τις γυναίκες και τα παιδιά ειδικά τα υπερπληθή στρατόπεδα, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, ιατρική φροντίδα και στέγαση, οι συνθήκες είναι αφόρητες».
Προσθέτουν επίσης ότι 140 πόλεις στη Γερμανία έχουν ανακηρυχθεί «παράδεισοι ασφαλείας» και επιθυμούν να βοηθήσουν κι άλλους πρόσφυγες, ενώ υπάρχουν και δήμοι που είναι έτοιμοι να υποδεχτούν έως και 500 ανήλικους πρόσφυγες κάτω των 14 ετών από τα ελληνικά νησιά το πλαίσιο του προγράμματος εκτάκτου ανάγκης.
Σημειώνουν ότι έχουν εξετάσει τις εγκαταστάσεις και είναι έτοιμες να προσφέρουν στέγαση και εκπαίδευση στα παιδιά αυτά, ενώ θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους και βρίσκονται μόνα τους στα κέντρα υποδοχής των ελληνικών νησιών.
Πηγή: Deutsche Welle
«Αφήστε μας να υποδεχθούμε παιδιά»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου