ΠΟΛΙΤΗς

Εφιαλτικές μέρες και νύχτες για το Μάτι της Νέας Μάκρης.........................Ιστοσελίδα για κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα....................Νοέμβριος 2018...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

πολίτης //ουσιαστικό // κάτοικος πόλης που έχει πολιτικά δικαιώματα, ελεύθερος πολίτης |με γεν. |αντ. του ἰδιώτης |αντ. του ξένος 2. συμπολίτης |φρ. ἀγαθός πολίτης, χρηστὸς πολίτης, αντ. κακὸς πολίτης, πονηρὸς πολίτης |φρ. φύσει, γένει πολίτης=από τη γέννησή του ελεύθερος πολίτης |φρ.ποιῶ ή ποιοῦμαι τινά πολίτην=πολιτογραφώ, δίνω σε κπ. τα δικαιώματα ελεύθερου πολίτη Β. |το ουσ. ως επίθ. αυτός που ανήκει στην πόλη //Βασικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μετάφραση [Translate]


Το περιστέρι της Ειρήνης, Pablo Picasso // για τον Άνθρωπο, την ειρήνη στον κόσμο, λέμε όχι στους πολέμους και στη βία από άνθρωπο σε άνθρωπο ...make love not war - κάντε έρωτα όχι πόλεμο....
Οι Λαϊκοί Αγώνες για μια ανθρώπινη κοινωνία σήμερα- αλλά και την απελευθέρωση της Χώρας μας από την τρόικα και το ΔΝΤ είναι συνέχεια του Εθνικό-απελευθερωτικού Αγώνα του 1821...αλλά και του 1940...

Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Τεράστια -και μη αναστρέψιμη- η καταστροφή των τροπικών δασών το 2018


«Τα δάση του πλανήτη μας νοσηλεύονται στην εντατική», ήταν η δραματική δήλωση της Φράνσις Σέιμουρ, του Ινστιτούτου Διεθνών Πλουτοπαραγωγικών Πηγών.
Εκατομμύρια εκτάρια παρθένου τροπικού δάσους καταστράφηκαν το 2018 σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Δασών (Global Forest Watch) εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής. Όπως αναφέρεται, η καταστροφή συνεχίζεται καθώς κάθε λεπτό χάνεται δασική έκταση μεγέθους όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.
Σύμφωνα με την ανάλυση από δορυφορικές λήψεις, βασικές αιτίες είναι η παραγωγή βόειου κρέατος, σοκολάτας και φοινικέλαιου.
Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώνονται στη Βραζιλία, ενώ ακολουθούν το Κονγκό και η Ινδονησία και επίσης σημαντικά ποσοστά καταγράφονται στην Ακτή Ελεφαντοστού, την Γκάνα και την Κολομβία.
Τα δάση μπορούν να απορροφήσουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και προστατεύουν την άγρια ζωή, και η προστασία τους είναι κρίσιμη για να περιοριστεί η ταχύτητα με την οποία συντελείται η κλιματική αλλαγή και να σταματήσει η έκτη μαζική καταστροφή των ειδών του πλανήτη, η μεγαλύτερη από όλες και αυτή τη φορά με ευθύνη του ανθρώπου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 2018 -η χειρότερη χρονιά από το 2002 που άρχισαν οι μετρήσεις- χάθηκαν οριστικά 12 εκατομμύρια εκτάρια τροπικού δάσους.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν δεν σταματήσουμε την καταστροφή αυτή, ο πλανήτης δεν θα μπορεί να απορροφήσει πλέον διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τη βιομηχανία και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.
«Τα δάση του πλανήτη μας νοσηλεύονται στην εντατική», ήταν η δραματική δήλωση της Φράνσις Σέιμουρ, του Ινστιτούτου Διεθνών Πλουτοπαραγωγικών Πηγών.
Τα δάση απορροφούν το 30% των αερίων του θερμοκηπίου -περίπου 11 δισ. μετρικοί τόνοι διοξειδίου του άνθρακα- και οι ωκεανοί απορροφούν το υπόλοιπο μεγαλύτερο ποσοστό.
«Είμαστε πολύ μακριά από το να κερδίσουμε αυτή τη μάχη», τόνισε η Σέιμουρ και επισήμανε:
«Δεν αρκούν λύσεις-επίδεσμοι. Για κάθε εκτάριο τροπικού δάσους που χάνεται είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο πιο τρομακτικό σενάριο» όσον αφορά το μέλλον του πλανήτη.
Όπως είπε υπάρχουν πολλές προσπάθειες από κυβερνήσεις και οργανισμούς, ωστόσο δεν επαρκούν.
Όπως τόνισε η Σέιμουρ, πίσω από όλες αυτές τις καταστροφές κρύβονται στην κυριολεξία ανθρώπινες κηδείες: «Εκατοντάδες άνθρωποι δολοφονούνται, επειδή προσπαθούν να εμποδίσουν κτηματίες, εταιρείες εκμετάλλευσεις του ξύλου των δασών και ορυχεία από το καταστροφικό τους έργο», εξήγησε.
Και τόνισε ότι «είναι και ηθικά αναγκαίο να δράσουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη ανάγκη».

Πηγή: The Guardian, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου