ΠΟΛΙΤΗς

Εφιαλτικές μέρες και νύχτες για το Μάτι της Νέας Μάκρης.........................Ιστοσελίδα για κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα....................Νοέμβριος 2018...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

πολίτης //ουσιαστικό // κάτοικος πόλης που έχει πολιτικά δικαιώματα, ελεύθερος πολίτης |με γεν. |αντ. του ἰδιώτης |αντ. του ξένος 2. συμπολίτης |φρ. ἀγαθός πολίτης, χρηστὸς πολίτης, αντ. κακὸς πολίτης, πονηρὸς πολίτης |φρ. φύσει, γένει πολίτης=από τη γέννησή του ελεύθερος πολίτης |φρ.ποιῶ ή ποιοῦμαι τινά πολίτην=πολιτογραφώ, δίνω σε κπ. τα δικαιώματα ελεύθερου πολίτη Β. |το ουσ. ως επίθ. αυτός που ανήκει στην πόλη //Βασικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μετάφραση [Translate]


Το περιστέρι της Ειρήνης, Pablo Picasso // για τον Άνθρωπο, την ειρήνη στον κόσμο, λέμε όχι στους πολέμους και στη βία από άνθρωπο σε άνθρωπο ...make love not war - κάντε έρωτα όχι πόλεμο....
Οι Λαϊκοί Αγώνες για μια ανθρώπινη κοινωνία σήμερα- αλλά και την απελευθέρωση της Χώρας μας από την τρόικα και το ΔΝΤ είναι συνέχεια του Εθνικό-απελευθερωτικού Αγώνα του 1821...αλλά και του 1940...

Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2018

Φοιτητές των Χανίων ξεκινούν κινητοποιήσεις για την έλλειψη σπιτιών...


Φοιτητές των Χανίων ξεκινούν κινητοποιήσεις για την έλλειψη σπιτιών...
(Στα Χανιά ο μέσος όρος ενοικίου ανα τ.μ. είναι 8,5 € ενώ πέρισυ ήταν 7,2 €! Ενώ στο Ρέθυμνο απο 6 € πλέον έχει αγγίξει τα 9!)

~~~~~~~~~~
Σειρά κινητοποιήσεων με αίτημα την εξασφάλιση στέγης για τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΤΕΙ στα Χανιά, ξεκινά το “Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών”. Την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη στις 11 το πρωί θα γίνει κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου και στη 1 το μεσημέρι στην διοίκηση του ΤΕΙ ενώ στις 2 θα δοθεί συνέντευξη τύπου για το θέμα.
Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρονται τα εξής:
“Αυτές τις μέρες χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα αναζητούν σπίτι για τους νεοεισαχθέντες στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας. Η αναζήτηση κατοικίας στα Χανιά μόνο απόγνωση μπορεί να δημιουργήσει για τους πρωτοετείς φοιτητές που ξεκινάνε με όνειρα την φοιτητική τους ζωή, αλλά και για μεγαλύτερων ετών φοιτητές, τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και άλλους εποχιακούς εργαζόμενους.
.
Ειδικά στα Χανιά που αποτελεί μία απο τις μεγαλύτερες τουριστικές περιοχές στην χώρα η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η έλλειψη φοιτητικών εστιών και τα ακριβά ενοίκια (στα Χανιά ο μέσος όρος ανα τ.μ. είναι 8,5€ ενώ πέρισυ ήταν 7,2 €! Ενώ στο Ρέθυμνο απο 6 € πλέον έχει αγγίξει τα 9!) αναγκάζουν τις οικογένειες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη χρυσοπληρώνοντας ουσιαστικά τις «δωρεάν σπουδές» των παιδιών τους μετά την υπερπροσπάθεια των Πανελληνίων εξετάσεων. Πολλοί φοιτητές κινδυνέουν να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος και να αφήσουν τις σπουδές τους. Εδώ και χρόνια οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν αναδείξει το θέμα και μέσα από τους αγώνες υπήρξαν σημαντικές κατακτήσεις όπως η ανέγερση των νέων εστιών, η εξασφάλιση επιδόματος ενοικίου και έχει αναδειχθεί το συνολικότερο πρόβλημα της φοιτητικής μέριμνας και ιδιαίτερα της στέγασης στον Νομό.

Δεν θα παίζει κανείς με το δικαίωμά μας στις σπουδές!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:
- Να δοθεί άμεσα επίδομα ενοικίου με έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε όσους σπουδάζουν μακριά απο τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Να αυξηθεί το ποσό αυτό στα 350 ευρώ ως ελάχιστο ποσό για την κάλυψη των αναγκών της στέγασης (να καλύπτεται πλήρως το ενοίκιο , να εξασφαλίζεται ότι διαμένουν σε ανθρώπινες συνθήκες, με πληρωμένες τις παροχές ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, ίντερνετ χωρίς δημοτικά τέλη)
- Αμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη.
- Αμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες χωρίς καθυστερίσεις.
- Να επινοικιαστούν δωμάτια με ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων και να μοιραστούν άμεσα για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.
- Να ξεκινήσει άμεσα μελέτη με ευθύνη του Υπουργείου και των τοπικών αρχών για την κάλυψη των αναγκών της στέγης στην πόλη Να αξιοποιηθούν τώρα ακίνητα του Ιδρύματος και του Δημοσίου για τη δημιουργία Εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και ενοίκια!
- Δημιουργία νέου συγκροτήματων εστιών που θα καλύπτουν τις ανάγκες δωρεάν στέγασης των φοιτητών. Άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων που υπάρχουν απο τα ιδρύματα και την περιφέρεια!
Οι ευθύνες βαραίνουν όλες τις κυβερνήσεις. Κάθε χρόνο το Πολυτεχνείο Κρήτης δέχεται πάνω από 650 εισακτέους και το παράρτημα του ΤΕΙ πάνω απο 300. Σήμερα στην εστία υπάρχουν 79 δωμάτια και με την ολοκλήρωση των νέων εστιών (όποτε ολοκληρωθούν) ο αριθμός των δωματίων θα φτάνει περίπου τα 200. Σ’ ένα ίδρυμα που φοιτούν πάνω από 4.500 χιλιάδες προπτυχιακοί φοιτητές και περίπου 800 μεταπτυχιακοί, τα μόλις 200 δωμάτια είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες που υπάρχουν. Το ζήτημα αφορά φυσικά όλους τους πρωτοετείς που εισάγονται στο ίδρυμα και δεν καλύπτεται η στέγασή τους με ευθύνη του κράτους, αλλά και τους υπόλοιπους φοιτητές όπως και αυτούς που διαμένουν αυτή τη στιγμή στις εστίες και που δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει μέσα στον Οκτώβρη.
Στα Χανιά και στην Κρήτη συνολικά εξαιτίας της τουριστικής σεζόν το πρόβλημα διογκώνεται. Διάφορες φωνές προσπαθούν να κρύψουν πίσω απο αυτό το βασικό πορόβλημα της έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου στέγασης των φοιτητών και σπουδαστών στην πόλη. To AIRBNB είναι αποτέλεσμα του προβλήματος και όχι η αιτία. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο οτι η στέγαση των φοιτητών δεν διασφαλίζεται απο το κράτος, οτι γίνεται ατομική υπόθεση και ταυτόχρονα η άναρχη οργάνωση της δόμησης στην πόλη, η έλλειψη κατάλληλου σχεδιασμού, τέτοιου που να μπορεί να καλύπτει τις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας σε εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους-οικογένειες.
Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν έναν ακόμα τομέα κερδοφορίας για μεγάλα funds, που έρχονται για να χτίσουν ενοικιαζόμενες κατοικίες. Μάλιστα αυτή η προοπτική προκρίνεται ως λύση και από την ίδια την διοίκηση του ιδρύματος καθώς σαν έτοιμη από καιρό προτείνει την παραχώρηση οικοπέδων του ιδρύματος για τις business των μεγαλοεργολάβων στις πλάτες των οικογενειών μας. Η στάση της πρυτανείας που ευθυγραμμίζεται με την συγκεκριμένη πολιτική η οποία αποκόπτει την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από το κράτος, μετατρέπει τα ιδρύματα σε επιχειρήσεις και τους φοιτητές σε πελάτες
Δεν πρόκειται λοιπόν για “κρίση της φοιτητικής στέγης” όπως προσπαθούν πολλοί να παρουσιάσουν για να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων και φυσικά και της σημερινής, αντίθετα πρόκειται για πρόβλημα που σχετίζεται με το πώς αντιμετωπίζεται η φοιτητική μέριμνα επιβεβαιώνοντας με τον πιο κυνικό τρόπο την αναγκαιότητα και το δίκιο των αιτημάτων των φοιτητικών συλλόγων πολλά χρόνια τώρα!
Δεν θα μας κοροϊδεύουν! Διεκδικούμε αυτά που μας αξίζουν!
Έχουμε σημαντική πείρα και οι φοιτητές των μεγαλύτερων ετών αλλά και οι πρωτοετής που ξέρουμε καλά οτι τα δικαιώματα μας τα κατακτάμε με τον αγώνα και την πάλη μας! Η απάντηση λοιπόν βρίσκεται στον κοινό αγώνα των φοιτητών που μοιράζονται την ίδια κατάσταση, αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. Η πείρα έχει δείξει πως και τα προηγούμενα χρόνια όταν οι φοιτητές συσπειρώθηκαν και διεκδίκησαν είχαν κατακτήσεις
Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, όλους φοιτητές, τους πρωτοετείς και τις οικογένειές τους να οργανώσουμε τον αγώνα μας για την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας για μέτρα άμεσης ανακούφισης για το στεγαστικό ζήτημα με κινητοποιήσεις στις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων και τους Δήμους”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου