ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ για τους ασθενείς από την επιχειρηματική δράση στο Φάρμακο // Στοιχεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων. (Να τα βλέπουν αυτά όλοι τους στην Κυβέρνηση και όλοι οι ομοτράπεζοι της. Να τα βλέπουν και οι Κρήτες Υπουργοί Υγείας Ξανθός και Πολάκης που εψήφισαν το Μνημόνιο και κάθονται τώρα "δειλοί μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα" και υλοποιούν αυτή τη βάρβαρη πολιτική στον τομέα της Υγείας. Την πιο βάρβαρη που έχει γνωρίσει ποτέ...
Δ.Τζ.)
Οι συνέπειες που προκύπτουν για τους ασθενείς από την επιχειρηματική δράση στο Φάρμακο από τους ανταγωνισμούς, το κυνήγι του κέρδους σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης, φανερώθηκαν και από στοιχεία που δόθηκαν σε συνέντευξη Τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων.
Έτσι αναφέρθηκαν ορισμένες πλευρές σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων κι εμβολίων που σημειώνονται κατά καιρούς:
«Η παρατεταμένη αβεβαιότητα της αγοράς λόγω της αδυναμίας της διοίκησης (σ.σ. του υπουργείου Υγείας) να εκδώσει ένα σωστό Δελτίο Τιμών» εδώ και μήνες. Δηλαδή, μερικές φαρμακευτικές εταιρείες, αφού δεν ξέρουν πώς θα τιμολογηθούν τα φάρμακά τους κι αν η τιμή αυτή θα είναι συμφέρουσα, δεν κάνουν τις εισαγωγές που χρειάζεται η χώρα, αλλά εισάγουν σε οριακά επίπεδα.
Οι «συνεχώς μειούμενες ποσότητες που πωλούν οι πολυεθνικές στην Ελλάδα, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα». Οι φαρμακαποθήκες προμηθεύονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες φάρμακα για να τα διοχετεύσουν στην αγορά (φαρμακεία κ.λπ). Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα εξάγουν σε άλλες χώρες της ΕΕ, επειδή εκεί έχουν υψηλότερη τιμή (παράλληλες εξαγωγές). Τα κέρδη τους μόνο από αυτές τις εξαγωγές ανέρχονται κοντά στα 300 εκατ. ευρώ το 2015. Οι φαρμακοβιομήχανοι από την πλευρά τους θίγονται γιατί πωλούν τα ίδια φάρμακα στην ίδια χώρα αλλά πιο ακριβά. Επομένως, προκειμένου να «σαμποτάρουν» τα κέρδη των φαρμακέμπορων, μειώνουν τις ποσότητες συγκεκριμένων φαρμάκων από την αγορά, με στόχο να εμποδίσουν την εξαγωγή τους και με αποτέλεσμα να προκαλείται έλλειψη.
Κι επειδή όπου υπάρχει εμπόριο υπάρχει και παρεμπόριο, οι «ανεξέλεγκτες και παράνομες εξαγωγές που πραγματοποιεί μέρος των φαρμακαποθηκών και μέρος των φαρμακείων». Οι εν λόγω φαρμακαποθήκες στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τις ποσότητες φαρμάκων που εξάγουν, στέλνουν υπαλλήλους τους σε φαρμακεία κι αγοράζουν μαζικά τοις μετρητοίς συγκεκριμένα σκευάσματα, επομένως σημειώνονται ελλείψεις.
Τέτοια και άλλα παιχνίδια παίζονται στις πλάτες των ασθενών, αφού το φάρμακο δεν είναι αγαθό, αλλά αντικείμενο επιχειρηματικότητας και μέσο κερδοφορίας.
Την ίδια στιγμή η κυβερνητική πολιτική για τη μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για το φάρμακο έχει εκτοξεύσει τις πληρωμές των ασθενών για φάρμακα και η κρατική υποχρηματοδότηση προς τις δημόσιες Μονάδες Υγείας οξύνει το πρόβλημα των ελλείψεων υλικών και φαρμάκων. Για να έχουν όλοι φάρμακα δωρεάν, είναι απαραίτητη προϋπόθεση το φάρμακο από εμπόρευμα να γίνει αγαθό, να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στον τομέα αυτό και να δημιουργηθεί ένας κρατικός φορέας παραγωγής, εισαγωγής, έρευνας και διακίνησης φαρμάκων.
____________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου